2024. április 25., csütörtök

A nemes hagyomány éltetése

A tíz éve elhunyt Béres Károly református lelkészre emlékeztek Maradékon

Szerémségben, Maradékon, vasárnap, a tíz éve elhunyt Béres Károly (1955–2008) református lelkipásztorra emlékeztek az egyházközség tagjai az anyák napi ünnepi istentisztelet után. Nehéz időkben, a leégett parókián, a felújításra váró templomban kezdte meg szolgálatát 1993-ban Béres tiszteletes. Az idő múlásának távlatából még inkább érzik a maradékiak: mit jelentett a nemzeti közösségünkkel és egyben az egész faluval együtt érző lelkész 15 évig tartó alázatos szolgálata.

Béres Károlyra emlékeztek a maradékiak vendégeikkel (Stanyó Gábor felvétele)

Béres Károlyra emlékeztek a maradékiak vendégeikkel (Stanyó Gábor felvétele)

A keresztyén/keresztény testvérek, a békeszerető emberek hitét már az első napokban megerősítette az üszkös romok közös eltakarítása, a lángok nyaldosta, néhány megmaradt értékes dokumentum megmentése. A szeretetmunkában a reformátusokkal együtt vettek részt a katolikusok, a pravoszlávok, a nazarénusok és mások. Béres lelkész bölcs meglátásai, ökumenikus tevékenységének kisugárzása ma is érezhető. Egymás vallási ünnepeiken kölcsönösen tiszteletét teszi a helyben lakó pravoszláv és református lelkipásztor. Bár a helybeliek azt sem titkolják, hogy azt szeretnék, ha a katolikus plébános is meghatározóan serkentené az anyanyelv megtanulásának-ápolásának fontosságát, minden nemzet körében. Főleg most, hogy az örömhírt is megoszthatták egymással az ünnepi istentiszteleten. Inđija község jóváhagyta a magyar óvoda építési tervét a református parókia telkén. Az első anyanyelvápoló tábort 1996-ban tartották meg a parókián Béres Károlynak és feleségének, Irénkének szervezésében. Néhány éves kihagyás után, a nemes hagyományt a Vajdasági Magyar Pedagógus Egyesület élteti tovább. Ezen általában 80 gyermek vesz részt Szerémségből.

Béres Károlynak, a 2008-ban, az új parókia falán leleplezett, felavatott emléktáblája alatt, Halász Dániel lelkipásztor, Pál apostolnak a korinthusbeliekhez írt első levelének olvasatára alapozta hálaadó megemlékezését. Az idézett versek olvasása közben, megeredtek az ég együtt érző csatornái is, jegyezték meg néhányan a megemlékezők közül.

Az anyák napi istentisztelet után a magyar óvodások és a magyar tagozatos diákok alkalmi műsorral köszöntötték az édesanyákat. A maradéki gyülekezetünk vendége volt az újvidéki gyülekezet, a nyékincaiak és a fényberekiek (platicsiak) küldöttsége és az Apáczai Diákotthon lakóinak egy csoportja, nevelőikkel együtt. Köszöntőt mondott Nagy Margit, a Diákotthon igazgatója, a VMPE elnöke.