2024. április 25., csütörtök

Bronxnál mégis jobb

A betondzsungel ellen tiltakoznak a Podbara lakói

A Kiszácsi és a Temerini utca kereszteződésénél, a Marija Trandafil tér közelében lévő, alig pár száz négyzetméternyi zöld felület megmentése érdekében már több mint egy hete folyik a küzdelem. Azok, akik városunk sorsát szívügyüknek érzik, és fontosnak tartják az egészséges, zöld életkörnyezetet, kitartóan harcolnak. A múlt hétvégén tiltakozó megmozdulást szerveztek itt, ezen a víkenden pedig Zöld tanóra címmel környezet, illetve zöldfelület-megőrző, ismeretterjesztő-felvilágosító akciót tartottak. A nem adjuk a zöldet! (Ne damo Livadicu!) Polgári Kezdeményezés köré tömörülők azt követelik, hogy az említett lokációnál lévő, zöld területre ne építsenek  nyolcemeletes épületet. Az önkormányzat által javasolt területrendezési terv ugyanis egy ilyen ház felfalazását irányozza elő ezen a telken, a környék területrendezési tervcsomagjának részeként. A tiltakozók szerint Újvidéken „szisztematikus, urbanisztikai zöldtelenítés” folyik, ugyanakkor a polgármester szerint „nem kell megijedni, nem fognak eltűnni a zöld részek Újvidékről!”. Az elmúlt két évben ugyanis nyolcszor több fát ültettek a városban, mint amennyit kivágtak, és 400 ezer négyzetméterrel növelték a pázsittal beültetett területet. Megkérdeztük a környékbelieket, hogy szerintük mi lenne a megoldás az előállt helyzetre, hiszen lakásokra, épületekre is szüksége van a városnak, különben – ha nem lenne kinek eladni – nem építenék ezeket.

Fotó: Szeli Balázs

Fotó: Szeli Balázs

Vasa, 32 éve lakik a szomszédságban: – Nyolc emelet a városközpontban? Különböző érdekek ütköznek itt, nyolc emelet sok új ember érkezését jelenti, személyesen semmi kifogásom a jövevények ellen. Az önkormányzatnak azonban meg kell találnia az egyensúlyt, humánus, méltóságos életkörnyezetet kell biztosítania polgárai számára. Betondzsungelben nem élhetünk! Meggyőződésem, hogy a városnak széltében kellene terebélyesednie, nem a belvárosban, toronyépületek formájában. Újvidék autentikus részeit nem lenne szabad megváltoztatni, uniformizálni.

Đorđe Majstorović, a CK13 aktivistája: – Tény, hogy a belvárosban zöld területből egyre kevesebb van, hiszem, hogy lakásokat másik városrészekben is lehet építeni. Azoknak, akik az új épületbe beköltöznének, nemcsak zöldből lenne hiányuk, hanem parkolóhelyekből is. A nyári hónapok egyre elviselhetetlenebbek a nagyvárosokban, a hőmérséklet-növekedés miatt nagy szükségünk van a zöldre, azt a keveset, ami még megmaradt, meg kell őriznünk! Általában arra panaszkodunk, hogy tervszerűtlenül építkeznek, most itt van ez a tervjavaslat, amely egyértelműen vitatható.

Zoran Gajić: – A külvárosokat kellene fejleszteni, bővíteni, nem a már meglévő városközpontnak kell lennie az egyedüli központnak a városban. Újvidéknél nagyobb városokban is vannak parkok és zöld területek a városközpontban, az se baj, ha közvetlenül a zöld mellett magas épületek tornyosulnak. Az urbanisztikai terv kidolgozása nem csupán a szakemberek és a hatalmon lévő politikusok feladata, hiszen tudjuk, hogy a háttérben általában meghatározott építkezési beruházókkal lezsírozott biznisz áll. Mindegyikük a meglévő központban akar építeni, most ez hozza a legnagyobb nyereséget négyzetméterenként. Van mód arra, hogy bekombináljuk az új épületeket a zöld területekkel.

Vera Đoković: – A városnak ebben a részében sehol sincs zöld, sem a Kiszácsi, sem a Temerini utcában. A közeli Vuk Karadžić utcában születtem, akkor még játszóterünk is volt a Bojović vajda utcában. Még azt is merném felajánlani, hogy felvásároljuk a tulajdonostól az itt lévő zöld melletti házat és a telket, hogy gyerekeinknek játszóteret építhessünk. A javaslattételkor is beírtam, hogy személyesen hajlandó lennék pénzt fordítani erre, akár 100-200 eurót is. Kíméletlen állapotok, csak Bronxban éltem át szörnyűbbet, amikor ott jártam. Sehol máshol. De még ott is van zöld, van például egy állatkertjük. Az ottani betondzsungel azonban nagyon hasonlít a miénkre.