2024. március 28., csütörtök
KÖNYVSAROK

Móna Manó útra kel

Könyves rovatunkban e héten is a Szabadkai Városi Könyvtár felnőtt- és gyermekosztályáról leggyakrabban kölcsönzött könyveket listázzuk, Berényi Eszternek és Omerović Helénának, a városi könyvtár tájékoztató könyvtárosainak köszönhetően, valamint a könyvtár legújabb könyvei közül egy olyan kiadványra hívjuk fel a figyelmet, amelyet a szerzője, Döbrentey Ildikó, háromtól hatéveseknek szánt. Olyan gyerekeknek, akik szívesen szegődnének a könyv főhőse, Móna Manó nyomába, hogy vele együtt felkerekedve utánajárjanak például az évszakok váltakozása rejtélyének.

FELNŐTTOSZTÁLY

1. Umberto Eco: Mutatványszám (Európa)

2. Scott Mariani: Mozart rejtélyes halála (Partvonal)

3. Andrew Gross: Ahogy vesszük (Geopen)

4. Molnár Miklós: Bolond Istók csínytevései (Napkút)

5. Dan Buettner: A hosszú élet oázisai (Geographia)

GYEREKOSZTÁLY

1. Geronimo Stilton: Cini Lisa mosolya (Alexandra)

2. Meg Cabot: Bulihercegnő (Ciceró)

3. Taylor–Pople: A tudás birodalma (Holló és Társa)

4. Eduard Petiška: A vakond autója (Helikon)

5. Baranyai András: Mi leszek, ha nagy leszek… (Csimota)

KÖNYVAJÁNLÓ
Döbrentey Ildikó: A világ manó szemmel (TreeFa World Productions)

A tréfás elnevezésű TreeFa World Productions Kft. gondozásában jelent meg a Móna Manó mesék sorozat 1-3-as jelzésű kiadványa A világ manó szemmel címmel. Ez a Szókimondóka-könyvek újabb darabja, és a gyerekeknek valódi kincsesbánya lehet, hiszen azon túl, hogy ismeretterjesztő jellege van, kalandos, játékos, és a betűk világába is elkalauzol.

A mesekönyv főhőse, Móna Manó, útra kel, hogy megmutathassa az általa bejárt világot. Az utazás azonban rendhagyó, hiszen a manó az évszakokon át utazik, és megismertet a négy őselemmel: a vízzel, a levegővel, a tűzzel és a földdel. A szórakozás és képzeletbeli kalandozás mellett minden meséből tanulható valami, például a természetről, a színekről, a testrészekről, valamint az alapvető fogalmakról, mégpedig szóról szóra haladva, miközben a színes, kiemelt szavak segítségével a gyermekek vizuális memóriája is fejlődik a szótagok, betű-hang megfelelések felismerésével.

Halász-Géczi Ágnes rajzai színpompás köntösbe öltöztetik Döbrentey Ildikó vidám történeteit.