2024. április 25., csütörtök
SZUPERLIGA

Látóhatárban a nemzetközi porond

Szabadka: Spartacus–Radnički (Niš) 2:0 (0:0)

Városi stadion, 4000 néző, vezette: Obradović (Jagodina). Góllövők: Nikolić a 66. és a 79. (mindkettőt 11-esből) percben.

Spartacus: Ostојić, Simura, Jočić, Kerkez, Nikolić, Glavčić, Vukčević (Tekijaški), Savković (Dunđerski), Čečarić (Đuričin), Stojković, Ćalasan.

Radnički: Živković, Mijailović, Sl. Stojanović F. (Stanković), Stanisavljević (Mrkić), Mićić, Jovanović, Pavkov, Simunović, Noma, Babić (S. Stojanović), N. Stanković.

A 3. helyért vívott versenyfutás szempontjából rendkívül értékes győzelmet arattak a Kék Galambok közvetlen riválisukkal szemben. Fontos kiemelni, hogy a mérkőzést megtekintette Slaviša Kokeza, a Szerb Labdarúgó-szövetség elnöke is, valamint, hogy a két szurkolótábor, a szabadkai Blue Marines és a niši Meraklije az északi lelátón együtt szurkolt ki-ki a saját csapatának. A mérkőzés vendég mezőnyfölénnyel kezdődött, de a tíz perc alatt elvégzett három szögletből komolyabb lehetőség nem alakult ki a szabadkai kapu előtt. A Spartacus a 14. percben veszélyeztette először a dél-szerbiai együttes kapuját, de Savković elől Živković kifutva mentett. Három perccel később Simura kapott egy hosszú labdát, de futtából, tíz méterről fölé lőtt. Tíz perccel a félidő vége előtt a nišiek közül Mićić mintegy húsz méterről, és Ostojićnak csak bravúrral sikerült megőriznie kapuját a góltól. A második negyvenöt perc rosszul kezdődött a vendégek számára, miután négy percnyi játék után Pavkov reklamálásért piros lapot kapott. Az emberelőnyben játszó hazaiak közül előbb Savković lövése szállt alig mellé, majd Kerkez fejesét fogta a vendégkapus, az 58. percben pedig Simura fejese kerülte el a niši kaput. A Spartacus a 66. percben jutott vezetéshez, amikor Stanković saját tizenhatosában szabálytalankodott Čečarićtyal szemben, a játékvezető a fehér pontra mutatott, a büntetőt pedig Nikolić váltotta gólra. Tizenhárom perc múlva újra büntetőt végezhetett el a Spartacus, de csak Obradović játékvezető tudja, miért is ítélt tizenegyest a hazaiak javára. A jobb oldalról középre tartó labda ugyanis az egyik niši védő lábát érintve került tovább, a játékvezető azonban mindenki teljes megdöbbenésére kezezésért büntetőt fújt a Spartacus javára, amit Nikolić magabiztosan értékesített.

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Vladimir Gaćinović, a Spartacus vezetőedzője kiemelte, hogy a csapat még nem biztosította be az európai kupaszereplést, de nagyon közel áll hozzá, ugyanakkor megköszönte a játékosoknak a mérkőzésen nyújtott teljesítményt, valamint a vezetőségnek és az újságíróknak a korrekt, hiteles tájékoztatást.

Nagyon jó csapat ellen játszottunk ma, mely az első félidőben dominált a pályán, és bizony a szerencsének is köszönhetjük, hogy nem találtak be a kapunkba. A második félidőben Pavkov kiállítása és egy kényszerű vendégcsere után már könnyebb dolgunk volt, két büntetőhöz jutottunk, melynek sikeres elvégzése után magabiztosan játszottunk a mérkőzés végéig. Komolyan készültünk az összecsapásra, viszont egész héten sérülések miatt jócskán tartalékosan edzettünk, és néhány játékosom szinte edzés nélkül játszott a mai mérkőzésen. Nem abban a ritmusban játszottunk, amire képesek vagyunk, de a fáradozás meghozta eredményét és egy nagyon nehéz találkozón sikerült legyőznünk a kiváló erőkből álló ellenfelünket – mondta Gaćinović.

Nikola Stojanović, a Radnički másodedzője nem sokat beszélt a mérkőzésről, gratulált a szabadkai csapatnak a győzelemhez és reményének adott hangot, hogy a Spartacusnak sikerül kijutni Európába, és ott minél több kört sikerül állva maradniuk a kék-fehéreknek.

A harmadik hely megszerzéséhez a Spartacusnak legalább egy pont kell a Partizan otthonából, a vereség abban az esetben felel meg, ha a Radnički az utolsó fordulóban nem győz hazai pályán a kruševaci Napredak ellen.