2024. április 25., csütörtök

Rajoy nem vesz részt a szófiai csúcstalálkozón

Szerbiát Aleksandar Vučić és Ana Brnabić képviselik

Mariano Rajoy, Spanyolország miniszterelnöke mégsem vesz részt a csütörtökön Szófiában megtartandó EU-Nyugat–Balkán csúcstalálkozón, mivel arra Koszovó képviselőit is meghívták és a Szerbia szóban forgó autonóm tartományának államiságát el nem ismerő Spanyolország ezt az ENSZ 1244-es határozata, illetve az EU a Koszovó státuszával kapcsolatos semleges álláspontja megsértésének tartja.

Brüsszelből azt is megerősítették, hogy Spanyolországot alacsonyabb rangú tisztségviselők, feltehetőleg diplomaták képviselik majd a csúcstalálkozón. Spanyolország már januárban tiltakozásának adott hangot, amiért Brüsszel a csúcstalálkozóra független államként hívta meg Koszovót, illetve annak politikai vezetőit.

Közben Aleksandar Vučić köztársasági elnök néhány nappal ezelőtt megerősítette, hogy bár korábban kétségei voltak a csúcstalálkozóval kapcsolatban, végül mégis úgy döntött, részt vesz azon. Ana Brnabić miniszterelnök és a köztársasági kormány egyéb képviselői is ott lesznek a csúcstalálkozón, amelyen elsősorban a nyugat–balkáni térség uniós jövőjéről lesz szó.