2024. április 25., csütörtök

„Újabb beruházókra számítunk”

Szerbia és Vesztfália árucsere-forgalma meghaladta a 620 millió eurót is

Aleksandar Vučić szerb államfő ma Németországban, Düsseldorfban Armin Laschettel találkozott, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnökével. A tárgyalást követő sajtótájékoztatón újságíróknak arról számoltak be, hogy Szerbia és a német tartomány közötti árucsere-forgalom elérte a 620 millió eurót, de, mint arra Vučić rámutatott, nem haladta meg a bajor tartománnyal megvalósított árucsere-forgalmat, amelynek értéke 825 millió euró.

Beszélgetésük során politikai témákat is érintettek. Armin Laschet támogatja Szerbia európai útját. Laschet, aki egyben a németországi Kereszténydemokrata Unió alelnöke, kiemelte, pártjának vezetője, Angela Merkel értékeli mindazokat a reformokat, amelyeket Szerbia az integráció felé vezető úton megtesz.

Vučić tájékoztatta Laschetet Szerbia jelenlegi politikai helyzetéről, ugyanakkor tárgyaltak mindazokról a reformtörekvésekről, amelyek az ország előtt állnak.

– Nagyon elégedettek vagyunk a Németországgal történő árucsere-forgalmunkkal, de még több beruházóra számítunk – nyilatkozta Vučić újságíróknak.

Laschet elmondta, rendkívül nyílt és jó beszélgetést folytatott Vučićtyal.

– Ami a beruházásokat illeti, Vesztfália tartomány követi a bajor tartományt, ugyanakkor abban reménykedünk, hogy a beruházóink nagyobb bátorságra tesznek szert további befektetésekhez – emelte ki a német tartomány vezetője. Hozzátette, lát lehetőséget arra, hogy növeljék Szerbia és Vesztfália gazdasági együttműködését konkrét projektumokban, beruházásokban, újabb üzleti kapcsolatok révén. Ezen túlmenően más területen is megvalósítható az együttműködés, hiszen Vesztfália több szerbiai várossal is testvérvárosi kapcsolatot ápol, ugyanakkor a tartomány területén több ezer szerb él a közösség részeként.

A beszélgetésen jelen volt a Vorwerk vállalat képviselője – ez a vállalat hamarosan gyárat épít Čačakon –, illetve a Kromberg & Schubert képviselője is, ők Kruševacon kezdik meg hamarosan működésüket. Laschet rámutatott, a Szerbiában jelenlevő vállalatok bátorítást jelentenek más beruházóknak is, hogy elgondolkodjanak a szerbiai terjeszkedésen.