2024. április 23., kedd

Mégsem lesz kétszeri műszaki vizsga

A tizenöt évnél idősebb járművek tulajdonosai fellélegezhetnek

Nebojša Stefanović, belügyminiszter a Prva tv reggeli műsorában vendégeskedve bejelentette, hogy a 15 évnél idősebb gépkocsik tulajdonosaiknak mégsem kell július 5-e után hathavonta műszaki vizsgának alávetniük járművüket. A belügyi tárca vezetője azt is elmondta, hogy a szóban forgó intézkedést egy, 2009-ben elfogadott törvényes rendelkezés szavatolja – azt nem mondta, hogy melyik törvényről van szó, mint ahogyan azt sem, hogy ezt miért nem próbálták meg eddig alkalmazni –, ugyanakkor most úgy döntöttek, hogy a szóban forgó törvényt módosítani fogják. A jövőben, ugyanúgy mint eddig, minden gépkocsit, függetlenül annak évjáratától, évente egyszer kell majd elvinni a műszaki vizsgára, nyomatékosította Stefanović.

A belügyminiszter két héttel ezelőtt fogadta el a szabályzatot, amely előirányozta a 15 évnél idősebb gépjárművek évente kétszeri műszaki vizsgáját. A szerbiai gépjárműveknek nagyjából a 30 százaléka esik ebben a kategóriába. Egyesek már „eltemették” például a Yugókat, vagy a Golf 2-eseket, a viszonteladók elmondása szerint az utóbbi napokban rendkívül megcsappant ezek és az egyéb idősebb járművek utáni érdeklődés.

A szabályzatot július 5-től alkalmazták volna. Arról, hogy a szabályzat egyéb kitételeit megkezdik-e alkalmazni, Stefanović nem nyilatkozott. A korábbi sajtóhírek szerint a szabályzat a műszaki vizsga megfizettetése módjának a tekintetében is újításokat foganatosít. Ezt eddig az esetek többségében nem fizetették meg a gépkocsi tulajdonosokkal, mivel ott, ahol egy helyen végzik a műszaki vizsgálatot és a gépjárművek kötelező biztosítási szerződésének a megkötését, ezt a költséget beleszámították a biztosítás költségeibe, ugyanakkor a jövőben a törvényhozás, azaz a köztársasági parlament fogja megszabni a műszaki vizsgálat árát. A Műszaki Vizsgálatok Egyesületének az a javaslata, hogy a műszaki vizsgálat kerüljön 30 euróba – természetesen alkalmanként –, közölte Marko Manolović, az egyesület képviselője, mondván, hogy a jövőben feltehetőleg a műszaki vizsgálatokat végző vállalatok a Közlekedésbiztonsági Ügynökség irányába fennálló gépkocsikénti költségeiket is megfizettetik a tulajdonosokkal.