2024. április 19., péntek

Az erdő globális érték

A klímaváltozás és a fásítás fontossága a 16+1 országok belgrádi találkozójának középpontjában

Az erdők legnagyobb ellensége az ember, holott az erdők és a fásítás számos lehetőséget kínál az élet minden területén a régióban, de a tágabb értelemben vett együttműködésben is – emelték ki tegnap Belgrádban a Kína és a kelet-közép-európai országok (16+1) koordinációs együttműködési mechanizmusának magas szintű találkozóján, amelynek központi témája az erdősítés és a klímaváltozás volt. Branislav Nedimović mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási miniszter az erdők jelentőségére hívta fel a figyelmet. Szerinte a klímaváltozás az oka az országban négy évvel ezelőtt történt nagy áradásoknak.

Hivatalosan is beindult a közös erdőgazdálkodási honlap (Fotó: Ótos András)

Hivatalosan is beindult a közös erdőgazdálkodási honlap (Fotó: Ótos András)

A találkozón képviseltette magát 16 közép- és kelet-európai ország, így Szerbián kívül Magyarország, Szlovénia, Albánia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország. Lettország, Litvánia, Észtország, Románia, Montenegró, Szlovákia, Lengyelország és Macedónia is.

Miroslav Antić energetikai miniszter felszólalásában arról beszélt, hogy az együttműködés perspektívát kínál az egész régió számára. Követendő példaként Kínát emelte ki mint Szerbia egyik legfontosabb infrastrukturális, illetve gazdasági partnerét, de rámutatott arra is, hogy a 16+1 tanácskozás során és azt követően a részt vevő országok sokkal jobban megértik egymást, így az együttműködésük is jelentős mértékben javult, magasabb szintre került. Reményei szerint ezt az együttműködést az EU júniusban tartandó szófiai csúcstalálkozója még inkább elmélyíti.

Liu Dongsheng, Kína állami erdőgazdaságának igazgatóhelyettese rámutatott arra, hogy a tanácskozás az erdészet infrastrukturális, tudományos és gazdasági együttműködésre is lehetőséget kínál. Arról beszélt, hogy Kína az elmúlt években számos projektummal igyekezett rámutatni az erdők jelentőségére az idegenforgalom és az egészségügyi erdőturizmus révén.

Liu Dongsheng beszélt a Nemzetközi erdővásár jelentőségéről is. Ennek megszervezésével elsődleges céljuk, hogy minél jobban ki tudják használni az erdők nyújtotta gazdagságot. Az erdő ugyanis szoros kapcsolatban van a talajminőséggel, és a növények sokféleségének, valamint az állatfajoknak a megőrzésében is fontos szerepe van. Elmondta, Kína azon munkálkodik, hogy bővítse az erdősített területeket, illetve növelni szeretné a füves területeket is.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Marjan Podgoršek, Szlovénia mezőgazdasági és erdészeti minisztériumának államtitkára is arra mutatott rá, hogy a két évvel ezelőtt létrejött együttműködési mechanizmus révén a 16+1 országai mára már operatívabban működnek együtt. Kiemelte, az országok együttműködése több szintű lehet, sőt több szinten is működik, így a mechanizmus feladata, hogy irányt mutasson. Felhívta a figyelmet, kívánatos, hogy a felek felelősségteljesen és elhivatottan vegyenek részt a közös projektumok megvalósításában.

Goran Trivan, szerbiai környezetvédelmi miniszter meggyőződését fejezte ki, hogy a klímaváltozásról, illetve az erdősítésről nemcsak a 16+1 keretében, illetve regionális szinten kell beszélni, hanem globális szinten is. Felhívta a figyelmet, hogy a szakemberek már évek óta gondolkodnak az üvegházhatás megszüntetésén, és több ország is bekapcsolódott a káros gázok kibocsátásának csökkentését hivatott projektumokba, de mint felhívta a figyelmet, az erdősítés kérdése ez alatt az idő alatt figyelmen kívül maradt. Arra buzdította a kínai felet és a többi jelenlevő ország képviselőit, hogy közösen tegyenek lépéseket az erdősítés népszerűsítéséért, hiszen az megoldást jelenthet többek között erre a problémára is.

A tanácskozás résztvevői (Fotó: Ótos András)

A tanácskozás résztvevői (Fotó: Ótos András)

A 16+1 koordinációs együttműködési mechanizmusának magas szintű találkozóján megvitatták az eddig megvalósított projektumokat, és a 2018–2020-ig terjedő időszakra új programokat javasoltak. Az egyik legnagyobb hangsúlyt a tudományos kutatóprogramok kapták, illetve nagy jelentőséget tulajdonítottak az oktatást érintő projektumoknak is. A találkozó egyik eredménye egy közös elektronikus platform létrehozása (honlap: www.china-ceecforestry.org), ahol a tárgyalófelek feltüntetik majd az erdőgazdaságot érintő adataikat, így amellett, hogy jobban megismerik a szomszédos országok erdészeti politikáját, lehetőséget kapnak arra, hogy közös projektumokat dolgozzanak ki.

A kétnapos találkozó során tegnap szakmai tanácskozásokra is sor került, ma pedig a találkozó résztvevői részt vesznek Újvidéken a 85. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár megnyitóján.