Windows trükkök

sk

2018. május 15., 21:55

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Tippjeinkel gyorsan leküzdhetők a különféle Windows rendszerek napi szinten keletkező felhasználási problémái.

Az operációs rendszer típusának azonosítása

Programok vagy illesztőprogramok telepítése előtt rendszeresen felmerül az operációs rendszer pontos típusának kérdése – tehát, hogy a számítógépünkön 32 vagy 64 bites Windows fut-e. Ha ebben nem vagyunk teljesen biztosak, segít egy rövid pillantás a Vezérlőpultra. Windows 7 alatt nyissuk meg a Start menü linkjéről, Windows 10 alatt jobbkattintás után a tálcán a Windows ikonra a Vezérlőpult választásával. Ott kattintsunk a Rendszer és biztonság linkre, és nyissuk meg a Rendszer alkalmazást. Alapvető rendszerinformációk alatt a Rendszer területen ráakadunk a Rendszer típusa bejegyzésre. Itt leolvashatjuk, hogy 32 vagy 64 bites operációs rendszerrel dolgozunk. A Windows 10 ezenkívül a processzortípusról is tájékoztat, illetve megtudhatjuk, hogy hány GB-nyi memóriát „lát” számítógépünk. A Creators Update (Alkotói frissítés) telepítése után a Windows 10-ből még Start menü jobb egérgombbal előhívható helyi menüjéből is eltűnik a Vezérlőpult. Ilyen esetben egyszerűen kattintsunk ebben a menüben a Rendszer elemre, ahol szintén egy rendes áttekintést kapunk gépünk alapvető tulajdonságairól.

Hibás rendszerkonfiguráció rendbetétele

Ha a Windows A konfigurációs rendszer inicializálása sikertelen volt hibaüzenettel szembesít, akkor ezért többnyire egy telepített program a felelős. A tettes azonosításához először üssük le a Windows + R gombot. A Futtatás ablakba írjuk be az msconfig parancsot, és kattintsunk az OK gombra, vagy nyomjuk meg az entert. A Rendszerkonfiguráció ablakban menjünk a Szolgáltatások lapra, és tegyünk pipát Az összes Microsoft-szolgáltatás elrejtése jelölőnégyzetbe. Ezután kattintsunk az Összes tiltása gombra, menjünk a Rendszerindítás lapra, és kattintsunk a Feladatkezelő megnyitása linkre. Az Automatikus indítás fülön jelöljünk ki minden bejegyzést, és nyomjuk le jobbra lent a Tiltás gombot. Utána indítsuk újra a PC-t és ellenőrizzük, hogy a hibaüzenet jelentkezik-e újból. Ha az újraindítás sikeres volt, engedélyezzük egymás után a letiltott szolgáltatásokat és automatikus indítású programokat, amíg a hibajelzés újból jelentkezik. Ha megtaláltuk a bűnöst, távolítsuk el a szoftvert vagy tiltsuk le az Automatikus indítás lapon.

A Windows 10 makacs indítási problémáinak leküzdése

A Windows 10 új háttértárra történő átmozgatása, klónozása után időnként az INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE hibaüzenet jelenik meg. Probléma merült fel, ezért a Windowst újra kell indítani. Az újraindítás előtt a rendszer néhány hibainformációt gyűjt. További információkat később online kereshet erről a hibáról: INACCESSIBLE_ BOOT_DEVICE. Az online keresés a megoldáshoz csak kicsit visz közelebb. Ha Windows 8 vagy Windows 7 alatt kapjuk ezt a hibaüzenetet, menjünk a BIOS-ba, és SATA Configuration alatt kapcsoljuk be a RAID beállítást AHCP helyett. A probléma Windows 10 alatti megoldásához várjuk meg, amíg az operációs rendszer egy ismételt félresikerült újraindítás után felkínálja az automatikus javítást. Ott nyissuk meg a Speciális beállításokat, kattintsunk a Hibaelhárításra, és válasszuk a Speciális lehetőségeket. Most válasszuk az Indítási javítást, és hagyjuk, hogy a Windows tegye a dolgát. Ha ez a kísérlet nem volt sikeres, nyissuk meg ehelyett ugyanabból a menüből az Indítási beállításokat. Ott  üssük le a [4] gombot a Windows csökkentett módban indításához. Ha ez sikerrel jár, akkor először jelentkezzünk be, csökkentett módban, majd egyszerűen indítsuk újra a Windowst. Ha csökkentett módban sem indul gépünk, és továbbra is fennáll a probléma, akkor indítsuk el a Speciális lehetőségek közül a Parancssort, és válasszuk a Rendszergazda fiókot vagy egy másik, rendszergazdajogokkal rendelkező fiókot. A parancssorba írjuk be a kurzor pozíciójába C:\Windows\System32 után a következő parancsokat, mindegyik után leütve az entert: CD Windows\System32, CD config, DIR, CD RegBack, DIR, CD.. (azaz a CD után két pont). Ezután következnek a REN DEFAULT DEFAULT1, REN SAM SAM1, REN SECURITY SECURITY1, REN SOFTWARE SOFTWARE1, illetve REN SYSTEM SYSTEM1. Végül az utolsó parancsok: CD RegBack és COPY * C:\Windows\System32\config. Az „exit“ parancs bezárja az ablakot. Ennek a parancsláncnak a segítségével a Registry egy biztonsági mentését másoltuk viszsza, így megpróbálkozhatunk egy újabb indítási kísérlettel. Ha egyik megoldási kísérlet sem bizonyul hatékonynak, akkor már csak a Windows 10 újratelepítése segít.

Naplófájlok törlése és tárhely felszabadítása

Amikor az sfc.exe rendszerprogram (System File Checker) ellenőrzi a rendszerfájlokat, az ellenőrzés részleteit naplófájlokba írja. Ezek a Logs/CBS almappába kerülnek, és idővel akár több gigabájtosra is növekedhetnek. A CBS-fájlok törlésével tehát előfordulhat, hogy jelentős mennyiségű tárhelyet nyerünk. Írjuk be a Windows keresősorába: lemez, és indítsuk el a Lemezkarbantartót. Utána jelöljük ki a Windows meghajtóját, és hagyjuk jóvá OK-val. A program most törölhető fájlokat és mappákat keres a merevlemezen. A keresés után kattintsunk a Rendszerfájlok törlése gombra, és ismét jelöljük ki a Windows meghajtóját. Várjuk meg, amíg ez az ellenőrzés is lezárul, jelöljünk ki minden fájlt, amelyeket törölni szeretnénk, és hagyjuk jóvá OK-val. Ezután a CBS logoknak el kell tűnniük. Még gyorsabban megszabadulhatunk közvetlenül a Fájlkezelőből a CBS-fájloktól. Görgessünk a Windows-meghajtóhoz, és nyissuk meg a Windows/Logs/CBS mappát. Ott jelöljünk ki minden fájlt, és nyomjuk le a Delete gombot a törléshez. Idővel a Windows új naplófájlokat hoz létre; ezért ebbe a mappába érdemes időnként belenézni a tárhely-felszabadításhoz.

Hanglejátszás egyedi beállítása equalizerrel

Ha Windows 7 alatt szeretnénk egyéni beállítást a hanghoz, egy equalizer (hangszínszabályzó) sokat segíthet. A legtöbb PC-be Realtek hangkártya van szerelve. Egyes programok, mint a Realtek HD AudioManager ezekhez rendszerint előre telepítve vannak, és megtalálhatók a tálcán. Itt a Hanghatások kategóriában ki lehet választani néhány equalizert. Az egyes zenelejátszókban is bekapcsolhatjuk az equalizert. A közkedvelt VLC-Playerben például a Ctrl+E gyorsbillentyűvel érjük el a hangszínszabályozót. (Chip alapján)

Játék- és streamingteljesítmény optimalizása Registry-beavatkozással

A multimédia-alkalmazások az úgynevezett Multimedia Class Scheduler Service-t (MMCSS) használják, hogy anélkül biztosítsanak maguknak kiemelt hozzáférést a CPU-hoz, hogy az alacsonyabb prioritású alkalmazásoktól erőforrásokat vonnának meg. Ezáltal a CPU-teljesítmény 20 százaléka a háttéralkalmazásoknak marad fenntartva, a multimédia, streaming vagy online játékok csak 80 százalékot kapnak. Egy kis beavatkozással a regisztrációs adatbázisba azonban tovább optimalizálhatjuk a teljesítményt a játékokra vagy a videostreamingre is. Nyissuk meg a Registryt a Futtatás ablakba a „regedit“ parancs beírásával, és navigáljunk a HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\ Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ Multimedia\SystemProfile ágra. Ott módosítsuk a SystemResponsiveness duplaszó értékét 14-ről 0-ra.

Instabil rendszer javítása a Windows saját eszközeivel

A 0x80070005 hibaüzenet azt jelzi, hogy fontos rendszerfájlok sérültek meg. Első javítási kísérletként nyissuk meg a Parancssort, írjuk be az sfc /scannow parancsot, és üssük le az entert. Most elindul a hibakeresés, és a Windows automatikusan javítja a felfedezett hibákat. Várjuk meg, míg lezárul az ellenőrzés. Alkalmanként a Windows javítás közben kérheti, hogy helyezzük a meghajtóba a Windows DVD-t, hogy be tudja fejezni a műveletet. Utána indítsuk újra a PC-t, és keressünk rendelkezésre álló frissítéseket. Következőként zárjuk ki a merevlemez-problémákat. Kattintsunk a Fájlkezelőben jobb egérgombbal a lemezre, és a helyi menüből nyissuk meg a Tulajdonságokat. Az Eszközök lapon válasszuk az Ellenőrzés gombot. Ezenkívül javítsuk ki a Windows hozzáférési jogait. Ezt ismét a Parancssorból intézhetjük el, ahova beírjuk a chkdsk /r parancsot, és leütjük az entert.

Meghiúsult aktiválás telefonos korrekciója

A 0xc004c003 hibakóddal általában akkor szembesít a Windows, ha az operációs rendszer internetes aktiválása nem sikerült. Hogy kizárjuk, hogy csak melléütöttünk, írjuk be újból az aktiválókulcsot. Ehhez menjünk a Vezérlőpultra, és nyissuk meg a Rendszer és biztonság csoportból a Rendszer alkalmazást. A Windows-aktiválás területen kattintsunk a Windows aktiválása linkre, és a következő ablakba írjuk be az aktiváló kódot. Ha nem járunk sikerrel, akkor még megpróbálkozhatunk a telefonos aktiválással. A Windows keresőablakba írjuk be: cmd és nyissuk meg a Parancsort. Írjuk be a "SLUI 4" parancsot a konzolba. Erre megnyílik a telefonos Windows-aktiválás ablaka. Válasszuk ki az országot, nyomjuk a Tovább gombot, és hívjuk fel valamelyik megjelenő telefonszámot. Egy automata rendszer lekérdezi a telepítőkódot, amelyet leolvashatunk a képernyőről. Ha ez megtörtént, akkor kattintsunk a Visszaigazolási kód megadása gombra. A rendszer most ad egy visszaigazolási kódot, amelyet be kell írni a megfelelő mezőkbe, mielőtt a Windows aktiválása gombra kattintanánk. Ha a Windows 10 (1607-es verziótól kezdődően) aktiválásával van problémánk, akkor az Aktiválási hibaelhárító is segítségünkre lehet. Nyissuk meg a Gépházat rendszergazdaként a Start menü fogaskerék ikonjáról, és keressük meg itt a Frissítés és biztonság alkalmazást. Az Aktiválás területen válasszuk a Hibaelhárítás lehetőséget, és kövessük az utasításokat.

Heap memória növelése a hibaüzenetek elkerülése érdekében

Amennyiben az elindított alkalmazások száma egy bizonyos értéket meghalad, a Windows sztrájkba kezd, és amikor további programot akarunk indítani, nem áll rendelkezésre elég memória tartalmú hibaüzenetet küld. Ez többnyire a túl kicsire szabott úgynevezett heap memória hibája, amellyel a Windows a megnyitott ablakokat kezeli. A heap mérete a Registryben van meghatározva – értéke pedig független a telepített RAM-tól és háttértár méretétől. Ha megnöveljük a heap memóriát, akkor egyszerre több programot használhatunk. Nyissuk meg a Registryt a Futtatás ablakba a regedit parancs beírásávalm és álljunk a HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Session Manager\ SubSystems bejegyzésre. Dupla kattintás után a jobb oldali ablakterületen megjelenő Windows bejegyzésre megjelenik egy hosszú karaktersor. Keressük meg benne a SharedSection paramétert. Ez határozza meg a rendszer- és desktop heap memóriát ebben a formátumban: SharedSection=xxxx,yyyyy,zzzz. Ha megnöveljük az yyyy és zzzz értékeket 256 vagy 512 kbájtra, akkor elfelejthetjük az idegesítő hibaüzeneteket. A Registrymódosítás a Windows újraindítása után lép életbe.

Egyedi ikonok tervezése és felhasználása

A szabványos ikonok mellett Windows alatt egyedi ikonokat is használhatunk, amelyeket mi magunk hozunk létre. Ezeket bármely tetszőleges képszerkesztőprogrammal elkészíthetjük, csak néhány egyszerűbb szabályt kell betartanunk. A  legtöbb esetben a megrajzolt  képet 36×36 pixel méretben, BMP formátumban kell elmenteni, és a kiterjesztését írjuk át .ico-ra. Az alacsony felbontás miatt nem érdemes túl sok apró részlettel rendelkező képet rajzolni, egy távoli vidéken készült tájkép így szinte biztos, hogy nem ad jó végeredményt. Egyes ikonok viszont más méretet igényelnek, ezért egyedi szimbólumok létrehozása speciális programokkal, mint az IcoFX, sokkal kényelmesebben megy. A  File/ New menüparanccsal kezdünk egy új ikon létrehozásához, amelyhez a program különböző rajz- és szövegeszközöket kínál. A Save as paranccsal exportáljuk az új ikont rögtön ICO fájlkánt. Az icoFX segítségével, egy merevlemezen tárolt képet is konvertálhatunk ikonfájllá vagy ikonkönyvtárrá különböző formátumokban. Kattintsunk hozzá a Windows ikonra a felső eszköztáron, és válasszuk ki a kívánt formátumot. Még több lehetőséget kínál az ArtIcons Pro. Az új ikonok használatához nyissuk meg a Vezérlőpultot, és kattintsunk Megjelenés és személyes beállítások alatt a Személyre szabásra. A bal oldali oszlopban kattintsunk az Asztali ikonok módosítása kategóriára. A következő ablakban módosíttassuk például a Számítógép vagy a Lomtár ikonját. Egy másik mappa ikonjának módosításához kattintsunk rá az Intézőben jobb egérgombbal, válaszszuk a Tulajdonságok parancsot, és hozzuk előre a Parancsikon lapot. Nyomjuk le az Ikoncsere gombot, és máris számtalan ikon közül választhatunk. Ha döntöttünk, hagyjuk jóvá az OK gomb kétszeri megnyomásával választásunkat, és innentől kezdve már az imént létrehozott apró kép jelzi a kiválasztott programot számítógépünkön. (Chip alapján)


!A cikkhez nem kapcsolódik más írás.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége

Magyar Szó© 2003 - 2018     Impresszum | Adatvédelem | Előfizetés | Kapcsolat | Marketing | Közbeszerzés (Javna nabavka) | Dokumenti i pravilnici

Támogato: Bethlen Gábor alap