2024. április 25., csütörtök
EUROVÍZIÓS DALFESZTIVÁL 2018

Jövőre Jeruzsálemben

Szombaton lezajlott a 63. Eurovíziós Dalfesztivál, amelynek első ízben adott otthont Portugália. Azoknak az országoknak, amelyek még nem voltak elsők, a tavalyi portugál győzelem reményt adott a kitartásra. A győzelem majdnem sikerült Ciprusnak, de képviselőjük végül a második helyen végzett. Ezúttal tehát mégis egy olyan ország nyert, amely korábban már diadalmaskodott. A győztes Izrael lett, Netta Barzilai Toy című dalával, így jövőre minden bizonnyal Jeruzsálemben lesz megtartva a verseny. Netta különleges színpadi produkcióval érkezett, dala nagyjából a nők erejéről szól, egy interjújában pedig elárulta, hogy a furcsa kotkodácsoló hang a csirkét jelzi, amely angolul (chicken) gyávát is jelent. Netta dala megosztotta az embereket, de ez így van minden év győztes dalával.

Izraelnek ez a negyedik győzelme, a legutóbbira pont húsz évvel ezelőtt került sor, ekkor Dana International transznemű előadó nyerte meg a dalversenyt a Diva című dallal. Izrael egyébként 1978-ban győzött először az Eurovíziós Dalfesztiválon, amelyet a következő évben Jeruzsálemben tartottak meg, ekkor ismét ők nyertek, de másodszor már nem vállalták a rendezést. Részt se vettek, mert a dalfesztivál dátuma egybeesett nagy nemzeti ünnepükkel.

Izraelt eleve esélyesnek tartották, de nem okozott túl nagy meglepetést azok kiléte sem, akik az első tíz közt végeztek. A harmadik Ausztria lett, a negyedik Németország, az ötödik Olaszország, a hatodik Csehország, a hetedik Svédország, a nyolcadik Észtország, a kilencedik Dánia, a tizedik pedig Moldova. A végeredmény a zsűri és a nézői szavazatokból állt össze, érdekes, hogy a zsűri és a nézők szavazata több esetben is merőben eltért.

Szerbiát a Sanja Ilić & Balkanika formáció képviselte, egyébként az énekes, Mladen Lukić, Szabadkán született és a szabadkai Zeneiskolában tanult. Szerbia végül a 19. helyen végzett és nem maradéktalanul elégedettek az eredménnyel. Az idei fesztivált is túlnyomórészt a pop és a népies hangzású pop jellemezte. Ez alól kivétel volt az észtországi űropera, a holland countryrock és a magyarországi AWS, amelynek tagjai egy emocionális, modern metal dallal indultak. Az AWS fellépése remekül sikerült, energikus és látványos volt, nem spóroltak a pirotechnikával sem. Annak ellenére, hogy sokan úgy vélték, az együttes be se jut a döntőbe, a fiúk ezt mégis elérték, a döntőben viszont a 21. helyen végeztek. Az AWS-tagok elégedettek, már a döntő előtt is azt mondták, hogy sokkal nyugodtabbak, mint az elődöntő során, mert elérték azt, amit akartak: bekerültek a döntőbe, felhívták a figyelmet erre a szubkultúrában meghúzódó zeneműfajra, ezáltal rámutatva Magyarország zenei sokszínűségére. Ráadásul máris számos felkérést kaptak fesztiválokon való szereplésekre. Nem mellékes, hogy Szerbia és Magyarország is a saját országuk nyelvén adták elő a dalukat. Korábban voltak szabályozások és törekvések arra vonatkozóan, hogy minden résztvevő a saját országa nyelvén énekeljen, csakhogy az eredmény ennek ellentmond. Idén is az angol nyelvű dalok domináltak és épp azok a zeneszámok végeztek alul vagy estek ki az elődöntőkben, amelyeket nem angolul hallhattunk. Az első tízben csak az olasz és az észtországi előadó nem énekelt angol nyelven.