2024. április 24., szerda

Én Prométheuszra gondoltam

Bohócok a Láthatáron Csoporttól

Vajdaságban a jövő héten több középiskolában is bemutatkozik a magyarországi Bohócok a Láthatáron Csoport elnevezésű részvételi slam színház. A csoport az Én Prométheuszra gondoltam elnevezésű színházi nevelési előadását osztálytermekben játssza, slam órának álcázza magát, amiben egy váratlan fordulat során egy tűzeset tettese mellett a manipulációt igyekszik tetten érni.

A nézők, akik több mint nézők, a felelősség kérdéséről és a hatalomhoz/tömeghez való viszonyukról gondolkodnak prózában és slamben. Az egyéni felelősség mellett a program központi kérdései többek között: Mi a kapcsolat gondolat és cselekvés között? Mi a súlya a kimondott/leírt szónak?

A programjuk nem fogalmaz meg üzeneteket, hanem gondolkodásra és egyéni állásfoglalásra készteti a résztvevőket. A részvételi színházi forma pedig lehetővé teszi, hogy megtapasztalva az alkotás örömét érintettként is gondolkodhassanak felvetésekről, határokról.

A csoportot 2010-ben Feuer Yvette színész és drámapedagógus alapította. Céljuk, hogy kulturális és művészeti tevékenységeikkel gazdagítsák Magyarország marginalizálódott csoportjainak életét és segítsék egy szolidárisabb társadalom kialakulását. Állandó munkatársaik színészek és színész-drámatanárok, meghívott munkatársaik között van színházi nevelési és fórumszínházi szakember, színházi rendező, slam költő, zenész, filmrendező és újságíró.

Az Én Prométheuszra gondoltam című előadásuk rendezője Bethlenfalvy Ádám, író és dramaturg Sebők Borbála. Játssza Feuer Yvette és Horváth Kristóf színész.

Az előadást május 14-én hétfőn 12 órakor a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és 
Közgazdasági Iskolában játsszák, 15-én, kedden 9 órakor a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban, 12.30-kor pedig az adai Műszaki Iskolában.