2024. április 23., kedd

Erős Európát akarnak

Orbán Viktor Varsóban a lengyel kormányfővel tárgyalt

A múlt mellett a közös jövő is összeköti a magyar és a lengyel népet, nemcsak a kipróbált, ezeréves barátság köti össze őket, hanem a közös elgondolás is a jövőről – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Varsóban, ahol első hivatalos látogatását tette múlt heti eskütételét követően.

A lengyel kormányfő katonai tiszteletadással fogadta Orbán Viktort (Fotó: MTI)

A lengyel kormányfő katonai tiszteletadással fogadta Orbán Viktort (Fotó: MTI)

A kormányfő lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel folytatott megbeszélése után, közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: mindketten erős Európát akarnak, részt akarnak venni az Európát javító, felerősítő reformokban, vitákban, és békés fejlődést akarnak. Továbbá erős Közép-Európát akarnak, mert meggyőződésük, hogy ez szolgálja az érdekeiket és egybevág az EU fő céljával, hogy erős régiókból álljon az erős kontinens, és egy erős Közép-Európa sokat adhat az európai kontinens erejéhez – vélekedett.

Hozzátette: nehéz ügyekről is tárgyaltak, így a migrációról is. Kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta: erőteljes nyomást fejtenek ki Magyarországra, hogy még a júniusi EU-csúcson lezárhassák a menekültkérdést, ami „szép terv”, de csak olyan lezárás lehetséges, amely teljes egészében találkozik a magyar kormány elképzeléseivel. Mint mondta, a legnagyobb politikai ügy ma Európában a bevándorlás és a migráció. Azt a parlamentet, amely ma Brüsszelben ülésezik, az európai emberek még a migránskrízis előtt választottak – mutatott rá. Úgy vélte, egy év múlva választás lesz, és most már mindenki ismeri a kérdés súlyát, így felvetődik, hogy nem lenne-e demokratikusabb megvárni a választást, hogy az újonnan megválasztott parlament zárja le a kérdést.

Orbán Viktor kitért rá: az uniós költségvetési kérdésekkel „még sok dolgunk lesz”, a magyar és a lengyel álláspont közel áll egymáshoz, de egyes uniós tagállamoké messze esik. A gazdáink érdekeit meg akarjuk védeni, ezért nem helyes, ha a mezőgazdasági költségvetés csökken. Nem kifogásoljuk, ha új pénzügyi alapok jönnek létre, mert új feladatok mindig jelentkeznek, de az nem érv, hogy a létező alapokat csökkentsék – vélekedett.

Az Európai Unió új költségvetési céljait nem valósíthatják meg a kohéziós és az agrárpolitika rovására – hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfőn Varsóban az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyalását követő sajtóértekezleten.

Morawiecki teljességgel azonosnak minősítette a 2020 utáni uniós keretköltségvetés céljaira vonatkozó lengyel és magyar álláspontot a „régi szakpolitikák”, a kohéziós és az agrárpolitika folytatását illetően. Más célokat – a védelmi politikát, az innovációk támogatását, a migráció kezelését – nem valósíthatják meg az eddigiek rovására – hangsúlyozta. Szerinte azonos a két ország álláspontja a brit kilépés (Brexit) okozta forráshiányok pótlásáról is.

Regionális együttműködésről beszélve a lengyel kormányfő fontosnak nevezte a kelet-közép-európai infrastrukturális fejlesztések, köztük a Via Carpatia közlekedési folyosó létesítését, és hangsúlyozta, hogy ezeket következetesen meg fogják valósítani. A lengyel politikus elmondta azt is, hogy Varsó és Budapest álláspontja azonos a migráció és a bevándorlás témájában is, ezt az eheti szófiai EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozón is képviselni fogják.