2024. április 25., csütörtök

Koszovóról tárgyalnak New York -ban

Mindenki tartsa tiszteletben az 1244 -es határozatot

Ma délelőtt New York -ban, az Egyesült Nemzetek ülésén, Antonio Guterres ENSZ-főtitkár koszovói helyzetről szóló háromhavi jelentését tárgyalták, amelyben a főtitkár Mind Belgrádot, mind Pristinát felszólítja a párbeszédre, a feszültségek rendezésére.

Szerbiát az ülésen Ivica Dačić képviseli, aki az ország szemszögéből kommentálja majd a koszovói helyzetet és az UNMIK munkáját. Kérni fogja az Egyesült nemzetek összes tagállamát, hogy nyílt üléseken vitassák meg a jövőben is a szóban forgó helyzetet és tartsák tiszteletben ENSZ 1244 -es határozatát.

Guterres jelentésében kifejezte aggodalmát a Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi Irodájának igazgatójának letartóztatása kapcsán megromlott Szerb-Albán viszony miatt, továbbá nehezményezte a koszovói szerbek vezetőjének Oliver Ivanovićnak a gyilkossága ügyében túl lassú intézkedéseket. Felszólította a feleket, hogy tartózkodjanak az uszító kijelentésektől.

A főtitkár értékelése szerint újból elakadt a kommunikáció a két ország között, és mindenképpen támogatja a különleges bíróság megalakítását, amely majd a háborús bűnök vizsgálatával foglalkozik és Belgrád és Pristina közti megállapodás alapján jön létre.