2024. április 25., csütörtök

A Halászcsárdán az idényre készülődnek

A telekbérlőkkel most kötik az új szerződéseket

A kiváló, nyárias idő beálltával a zentai Halászcsárdán is egyre többen töltik el a hétvégéket. A Zentától alig három kilométerre lévő üdülőtelepen a telekbérlőket maga köré tömörítő és a területet évek óta gondozó Halászcsárda Víkendtelep Polgárok Egyesületének tagjai ezért a közeljövőben nagyszabású munkaakciót szerveznek a Csárdánál lévő strand rendbetételére, s a lábteniszpálya háta mögött folytatják a játszótér kialakítását is. A területet már elrendezték, még a hintákat és a különféle játékszereket kell elhelyezni.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

A közelmúltban egy körforgalmat is kiépítettek az üdülőhely bejáratánál. Horváth László, az üdülőtelepet karbantartó szervezet elnöke elmondta, hogy így próbálják korlátozni a Csárdára nagy sebességgel behajtó autósokat. Hozzátette: az üdülőtelepen a vízvezetéket is fel kellene újítani, ugyanis annyi víkendház van a Halászcsárda területén, hogy nyaranta gondot okoz a folyamatos vízellátás. Ezért fölmerült egy új kút fúrásának az ötlete. A szervezet tagjai egy, a központot elkerülő, egyenesen a Tisza melletti strandra vezető utat is elkezdtek kiépíteni. Az ártéri erdőben ki is építették az utat, a strand alatt kialakítottak egy 50 férőhelyes parkolót, de az útnak és a parkolónak zúzalékkal való teljes beburkolására nem sikerült pénzt szerezniük.

Az egyesület tagjai az elmúlt években a strandot is rendbe hozták, kiszélesítették, napernyőket és padokat is elhelyeztek. Vizet vezettek a strandra, megoldották az illemhely kérdését. A szervezet tagjai évekkel ezelőtt strandfesztivál megszervezésével is népszerűsíteni próbálták az üdülőtelepet, aminek a kedvéért több ezren is lelátogattak. Ez szemet szúrt egyes akadékoskodó (zentai) telekbérlőknek, s tiltakoztak a „nyugalmukat megzavaró” zene miatt. Az önkormányzattól sem kaptak elegendő támogatást, ezért a civil szervezet vezetői tavaly már nem rendezték meg a strandnapokat.

A zentai üdülőhely évről évre egyre népszerűbb a környező és a távolabbi települések lakóinak körében, vidékről mind többen bérelnek itt telket, a zentaiakat viszont kevésbé érdekli a Halászcsárda, s lassan több „külföldi” van itt, mint őshonos telekbérlő. A környező településekről érkező telekbérlők beszélgetőtársunk szerint szívesen részt vesznek a munkaakciókon is.

– A gond az, hogy a zentaiak nincsenek tisztában azzal, milyen adottságai vannak ennek a területnek, hogy mennyire olcsón tudnák megoldani a család hétvégi pihenését és kikapcsolódását.

A Halászcsárda egyébként már korábban is évtizedeken keresztül közkedvelt kirándulóhelye volt a kikapcsolódni vágyóknak. A múlt század nyolcvanas éveiben az akkoriban még az autó-motoros szövetség gondozása alatt álló üdülőtelep területén egy kávézó, két étterem, egy vegyesbolt, lábtenisz- és röplabdapályák, zuhanyzók, illemhely állt a telektulajdonosok és az idelátogatók rendelkezésére. A válság sújtotta kilencvenes években a vegyesbolt bezárt, s az egész kirándulóhely igencsak elhanyagolt állapotba került. A helyzetet tovább bonyolította az üdülőtelep használati joga körül kialakult zűrzavar. Sokáig senki sem törődött a terület jogi státuszának a rendezésével, ezért az egyesület a tulajdonjog és a kataszter rendezését is kéri a zentai önkormányzattól.

Horváth László szerint a Csárda továbbra is a régi tulajdonosok nevére van bejegyezve, ők viszont már évek óta nincsenek az élők között.

– Egy ideig ki is volt könyvelve a kataszteri jegyzékből, s az állami vagyonkezelő tette rá a kezét. Nagy nehezen elértük, hogy kataszterileg vissza legyen könyvelve Zentához, de nem víkendtelepként van bejegyeztetve – magyarázta Horváth. Hozzáfűzte: olyasvalamit is hallott, hogy a víkendházakat a közeljövőben mégis lehet majd legalizálni. Az egyesület tagjai viszont a telkek legalizálását is el szeretnék érni.

– A bérlőknek lehetőséget kellene adni a telkeik megvásárlására is – jegyezte meg az egyesület elnöke, aki szerint ez esetben a jelenlegi telekbérlők jobban odafigyelnének a placcaik rendezésére. A Csárda területén ugyanis sok elhanyagolt telek is található. Ezeket viszont nem vehetik el a jelenlegi bérlőiktől, pedig sokan vannak, akik szívesen rendbe tennék és használnák a bozóttal, fával benőtt telkeket. Ugyanakkor annak ellenére, hogy a tulajdonjogi vita miatt az itt található telkeket nem lenne szabad eladni, a velük való kereskedelem mégis nagyban zajlik.

Akadnak, akik 500 eurót fizettek egy telekért, majd 1000 euróért továbbadták, de a tranzakció ellenére a vásárló továbbra is csupán bérleti és használati joggal rendelkezhet.

Beszélgetőtársunk elmondta még, hogy folyamatban van az új szerződések megkötése a telektulajdonosokkal, az érintetteket hétfő, szerda és péntek délelőtt a Fő utca 15-ös házszám alatt lévő épületben fogadják. Horváth László szerint mindenképp érdemes aláírni az új szerződéseket, mert a városban olyan híresztelések is szárnyra keltek, hogy egy magánvállalkozó meg akarja vásárolni s fel szándékozza fejleszteni az üdülőtelepet. Amennyiben ez megtörténik, a bérleti díjak is valószínűleg jóval magasabbak lesznek.