2024. március 28., csütörtök

Felújítják a Jézus Szíve-templomot

Új padló, a falak szigetelése, a padok átfestése, padlófűtés és az orgona kibővítése fér bele az IPA-projektumba

A zentai Jézus Szíve-templom a temesvári református egyházközséggel közösen egy IPA-pályázatot nyert, és annak köszönhetően a templomban nagyszabású felújítások kezdődtek márciusban. Rác Szabó István, a Jézus Szíve Plébánia koordinátora elmondta, hogy nagyon örülnek az IPA-projektnek, mert a templom soha ilyen átfogó felújításon nem esett át.

A felújítás idején a szentélyben tartanak kisebb létszámú hívőnek szentmisét (Gergely József felvétele)

A felújítás idején a szentélyben tartanak kisebb létszámú hívőnek szentmisét (Gergely József felvétele)

– A pályázatban közös rendezvények megtartására kaptunk támogatást, de mivel a templomunk állapota fölújítást igényel, a projekten belül lehetőség volt a pénz egy részét az épület rendbetételére fordítani. Teljesen új lesz a padlózat, padlófűtést építenek be, a padokat lecsiszolják, átfestik, új térdeplők lesznek rajtuk, szigetelik a falakat, új lesz a belső vakolás, és mindezek után az orgonát is felújítják, kibővítik. Március elején kezdődtek a munkálatok, és az volt az első dolgunk, hogy a templomban található értékes képeket, szobrokat leszereltük, az orgonát nejlonnal borítottuk, hogy megóvjuk a portól, és a padokat is átvittük máshová. A mesterek felszedték a csempét, a falakról a szükséges magasságig leverték a vakolatot, majd kiöntötték a padló alsó betonrétegét. Most a falak szigetelése történik injektálással, így ugyanis statikailag biztos marad az épület. A következő munkafázis a padlófűtés kialakítása és a felső betonréteg kiöntése lesz, majd következik a falak újravakolása lélegző anyaggal. Az új csempék lerakását júliusra tervezzük, ezek ugyanolyan mintázatúak lesznek, mint a régiek, mivel műemlékről van szó, és nagy lesz a teherbírásuk, hiszen legalább száz évre tervezünk. Ugyanaz a cég végzi a munkálatokat, amelyik a szabadkai zsinagógát is felújította, és számunkra az garancia. A munkálatok a tervek szerint augusztus 1-jén zárulnak. Addigra csak az orgona nem készül el, az valamikor november közepéig kell, hogy készen legyen. Az orgona felújítását és karbantartását Bartus Szabolcs gyergyószentmiklósi orgonaépítő mester végzi.

Az illetékes azt is elmondta, hogy az IPA-pályázathoz az előfinanszírozást a zentai önkormányzat biztosította, és ezt ezúton is köszönik, mert nélkülük a fölújítás nem valósulhatna meg, ugyanis az IPA utófinanszírozást végez.

Ivković Róbert diakónus elmondta, hogy a felújítás idején kisebb létszámú szentmisét a szentélyben tartanak, de vasárnapi szentmise nincs a templomban, és nagyobb rendezvényekre a Kis Szent Teréz-emléktemplom fogadta be őket.

– Amikor márciusban elkezdtük a fölújítást, akkor a padokat először csak az egyik oldalról távolítottuk el, így húsvétig az érintetlen részen miséztünk, az ünnep után viszont az egész templomhajót kiürítettük, és azóta nem tartunk nagyobb létszámú misét. Hétköznap a szentélyben elférünk harmincan, így a rendszeresen templomba járók nincsenek megfosztva a szentmisétől, vasárnaponként pedig a hívők másik templomba mennek. Az elsőáldozást, ami most vasárnap, május 13-án lesz, az emléktemplomban tartjuk, külön szentmisén, így beszéltük meg Nagy József atyával, aki befogadott minket. Az esketést is ott végezzük, és aztán reméljük, hogy minél hamarabb visszaköltözhetünk a templomunkba.

A Jézus Szíve-templom 1896-ban épült, és átfogó fölújítást azóta nem végeztek rajta. A tetőszerkezetét 1987-ben újították föl, akkor új cserép is került rá az akkori közösség közadakozásából, de ilyen volumenű renoválásra, mint a mostani, még nem volt példa.

Az illetékesek elmondták, hogy hátravan még a külső festés, a plafon restaurálása, a nyílászárók cseréje és a villanyhálózat fölújítása, de ezek egy másik projekt részei lesznek, amelyben ugyancsak reménykednek.