2024. március 29., péntek

Dudás Kata, Topolya új Kazinczy-érmese

Dudás Katát, mint népdalénekest, néptáncost jól ismerik a topolyaiak, hiszen kislány kora óta fellép a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ műsorain. Legutóbb azonban nem éneklése, hanem szép, kifejező, értelmező beszéde kapott elismerést, Kazinczy-emlékéremmel tért haza a Győrben 53. alkalommal megtartott Kazinczy Ferencről elnevezett Szép magyar beszéd verseny döntőjéről.

Kata a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola diákja. Magyartanárnője, Kovács Éva és Vas Borsodi Borbála nyugalmazott tanárnő készítette fel a vetélkedőre, kísérőtanárként Győrben pedig Kemény Péter Irén tanárnő bátorította az öttagú vajdasági lánycsapatot.

- A vajdasági elődöntő itt volt Topolyán, a Kodály-központ szervezte, és Kisimre Árpád és Anna hívta fel a figyelmem a versenyre. Győrben négy napon át zajlottak az események, a szabadon választott szöveg előadása után egy tesztet töltöttünk ki, majd a kötelező szöveg, és végül az ünnepélyes eredményhirdetés következett. A megadott könyvből készültünk, én ugyanazt a szöveget vittem mint az elődöntőre, egy Nemes Nagy Ágnes-szöveget, ami arról szól, hogy hogyan tanuljunk nyelveket, valójában az angol nyelv sajátosságairól beszél humorosan. A kötelező szöveg egy Wacha Imre-szöveg volt, amit 20 perc alatt készítettünk el. Nem tudtam különbséget tenni a versenyzők között, a zsűri megdicsért bennünket, hogy jó volt az idei mezőny, erős. Tizedpontok választották el a díjazottakat a többiektől. A vajdasági elődöntő győztesei közül mindenki máshonnan érkezett, és a verseny végére nagyon jól megbarátkoztunk. A döntőben körülbelül 130-an voltunk, három csoportban a gimnazisták és a szakközépiskolások. Végül 35 érem került kiosztásra, a vajdaságiak kettőt kaptak, rajtam kívül Varga Klaudia, az Óbecsei Gimnázium tanulója is Kazinczy-érmes lett. Másodikos gimnazista vagyok, és még nem tudom, hogy mi akarok lenni, de ez egy rangos verseny, nagyon jó érzés az elismerés, és a továbbtanulásban is jelenthet előnyt – hallottuk Topolya legújabb, sorrendben kilencedik Kazinczy-érmesétől.