2024. március 19., kedd

Összefonódó verssorok és dallamok

Kiváló hangulatban zajlott le tegnap este a zentai Művelődési Házban az Énekelt Versek XXIII. Zentai Fesztiváljának versenyprogramja, amelynek keretében a versenyzők különlegesebbnél különlegesebb produkcióinak meghallgatását követően, a késő esti órákban a zsűri, a diákzsűri és a közönség is meghozta döntését. A legeredményesebb versenyzők pénzjutalomban és egyéb értékes nyereményekben részesültek. 

Az idei fesztiválra tizenhárom versenyző nevezett be: Ambrus Hunor és Villányi Eszter (Keszthely), Apró Anna (Dunakeszi), a Csirtapák együttes (Muzslya), Jóbi Annamária (Csanádapáca), a Kőbéka együttes (Budapest), Marcsák Gergely (Kincseshomok), Molnár Aliz (Szabadka), Molnár György (Budapest), Németh Viktor (Budapest), Rauscher Géza (Veszprém), a SzeRBuSz zenekar (Pécel) és a Vendéghang együttes (Budapest). Mivel az Énekelt Versek Zentai Fesztiválján hagyománynak számít, hogy a versenyprogram fellépőinek sorrendje véletlenszerűen alakul ki, így idén is néhány perccel a program kezdete előtt került sor a sorrend meghatározására, majd a vendégek köszöntését és a szabályok ismertetését követően Perpauer Attila, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja köszöntötte az egybegyűlteket, akik ezt követően a Kollár Árpád költő, műfordító, irodalomszervező (Zenta–Szeged), Radványi Balázs énekes-zenész, a Kaláka együttes tagja (Budapest), Szögi Csaba író, költő (Zenta), Török Máté verséneklő, zenész, a Misztrál együttes tagja (Budapest) és Verebes Ernő zeneszerző, költő (Zenta–Budapest) összetételű zsűri tagjaival együtt hallgatták meg a versenyzők produkcióit, amelyek között ezúttal kötelező versként a fesztivál idei díszvendége, Kollár Árpád Milyen madár vagy Balladám című versének, valamint két szabadon választott versnek kellett szerepelnie.
A zsűri mellett a diákzsűri és a közönség is díjazta a produkciókat, sőt a közönség soraiban helyet foglalók közül azok között, akik a teljes versenyprogram végigkövetése után leadták szavazatukat kedvencükre, értékes nyereményeket sorsoltak ki a szervezők. Mivel a zsűri lapzártánk után hozta meg döntését, az Énekelt Versek XXIII. Zentai Fesztiválja versenyprogramjának eredményeit lapunk hétfői számában közöljük.
A nagy sikerű versenyprogramot követően a rendezvénysorozat ma, szombaton, 11 órától a zentai Művelődési Házban Gryllus Vilmos tavaszi gyermekkoncertjével folytatódik, majd 19.30-tól ugyancsak a zentai Művelődési Házban a budapesti Kaláka együttes „Akarsz-e játszani?” című koncertjével zárul, amelynek vendége Máté Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, egyetemi tanár, érdemes művész lesz.
Az Énekelt Versek Zentai Fesztiválja a vajdasági magyarság egyik legnépszerűbb nagyrendezvénye, amely 1995-ben a zentai Zyntharew együttes és a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ kezdeményezésére, illetve a budapesti Kaláka együttes nagy fokú szakmai támogatásával jött létre, azzal a céllal, hogy fejlessze lírai és zenei anyanyelvünket, illetve minél többek figyelmét felkeltse az igényes és értékes vajdasági magyar kortárs költészet és dallamanyag iránt.
Az idei rendezvényt a szervezők, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, valamint Zenta község önkormányzata a Mátyás király emlékév, valamint Brasnyó István születésének 75. évfordulója, Sinkó Ervin születésének 120. évfordulója, Szenteleky Kornél születésének 125. és halálának 85. évfordulója, továbbá a 28-as nemzedék kiemelkedő költői közül Ács Károly, Dér Zoltán, Fehér Ferenc és Kopeczky László születésének 90. évfordulója jegyében hívták életre.