2024. április 24., szerda

A siker kulcsa a kitartás

A VM4K-ban dr. Muhi Béla az önfoglalkoztatás lehetőségeiről tartott előadást
Dr. Muhi Béla a VM4K klubhelyiségében

Dr. Muhi Béla a VM4K klubhelyiségében

Csütörtökön este a szabadkai székhelyű Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban dr. Muhi Béla vállalkozó, marketing és menedzsment szakos tanár Az önfoglalkoztatás lehetőségei: vállalkozó, menedzser, marketinges egy személyben címmel tartott előadást. A VM4K korábbi műsoraihoz hasonlóan ez is telt ház előtt zajlott. A közönséget Ágyas Réka, a VM4K kutatási és elemzőosztályának a vezetője köszöntötte.
Ahogyan azt hallhattuk, dr. Muhi Béla az Educons Egyetem közgazdasági karának a tanára és dékánhelyettese, tanít a Szent István Egyetem és az Óbudai Egyetem határon túli tagozatán, valamint a VM4K-ban, a Fókusz vajdasági ismeretterjesztő és tudománynépszerűsítő portál főszerkesztője, több tudományos mozgalom, tanács tagja, aktív kutató, publikációkat közöl szerb, angol és magyar nyelven. A fő kutatói témái a közgazdaság, a menedzsment és a marketing.
– Manapság, amikor sokan választják azt a lehetőséget, hogy elmennek külföldre, fontos, hogy a fiatalokat itthon marasztaljuk. Ehhez lehetőséget nyújt a vállalkozások beindítása, hogy minél többen vállalkozóvá váljanak, és megpróbáljanak a siker felé vezető úton haladni. Nagyon sok mindennel kell foglalkozni, ha saját vállalat, vállalkozás beindításában gondolkodunk. Az elmúlt években az EU nagy figyelmet fordított a kis- és középvállalatok finanszírozására, fejlesztésére és támogatására, ami nagyon fontos a versenyképesség szempontjából. Az unió gerincét lényegében a kis- és középvállalatok alkotják, ezek gyakran a multinacionális cégek komoly partnerei és beszállítói. A kis- és középvállalatok valójában az EU gazdaságának a motorját képezik, ezért prioritásként is tekinthetünk arra, hogy minél többen, minél hatékonyabban működtessék a vállalatukat. Az Európai Unióban már általános iskolai szinten is bevezették a közgazdaságtan, a vállalkozástan, a gazdasági szemléletmód bemutatását, ennek oktatását. Erre nálunk is tettek kísérletet. Az idei évtől már a minisztérium is jóváhagyta, és talán be is indul az elemi iskolákban, hogy választott tantárgyak formájában a vállalkozói szellemet próbálják a diákokban felébreszteni. A Vajdasági Diákmenedzsment-bajnokság is lényegében erre a koncepcióra épül. A középiskolások különféle üzleti terveket készítenek, reális keretek közt virtuális vállalkozásokat működtetnek. A kis- és középvállalkozások kulcsfontosságú munkahelyforrásokat jelentenek. Többen dolgoznak a kis- és közép-, valamint a családi vállalkozásokban, mint a nagy multicégekben. Sok innováció kezdeményezésében a kisebb vállalkozások vesznek részt. Ha sikeres vállalkozók szeretnénk lenni, nagyon fontos a kitartás. Csakis kitartó és elszánt munkával lehet megvalósítani a megtervezett, megálmodott vállalatunkat. A 2016-os év a vállalkozás éve volt, az elmúlt években számos törekvés történt a vállalkozói élet fellendítése érdekében, a Prosperitati Alapítvány nagy lehetőséget adott arra, hogy a vállalkozók meginduljanak a siker útján – hallottuk dr. Muhi Bélától.
A VM4K programsorozatának következő eseményére csütörtökön 19.30-tól kerül sor, ezúttal a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban, ahol Hamvas Judit előadásában Szabó Magda Az ajtó című művének monodráma verzióját tekinthetik meg az érdeklődők. A belépés díjtalan, jelentkezni a VM4K-ban lehet.