2024. március 28., csütörtök

Izrael nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált

Netta Barzilai izraeli énekesnő nyerte a 63. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét a Toy című dalával, amelyet szombaton este tartottak Lisszabonban.

Liszabonban 26 ország zenei képviselője állt színpadra. Sanja Ilić és a Balkanika Szerbiát képviselték, ők 113 ponttal a 19., a Magyarországot lépviselő AWS pedig 93 ponttal a 21. helyen végzett.

Az első három helyen lévő országok sűrűn cserélődtek, amíg zajlott a pontozás. Végül a közönség szavazatai alapján született meg a végleges eredmény.

Az első helyen az izraeli énekesnő, Netta 529 pontot szerzett, így Izrael húsz év után először nyert Eurovíziót. A második helyen Ciprus végzett Eleni Foureira Fuego című dalával 436 ponttal, a harmadik 342 ponntal Ausztria lett Cesár Sampson Nobody But You című dalával. A házigazda Portugália az utolsó helyen végzett.

Egy váratlan esemény is történt a dalfesztiválon, amikor élő adásban az Egyesült Királyságot képviselő énekesnő kezéből kikapta a mikrofont egy néző, pár másodperc után viszont kapott egy másikat, így folytatódhatott a műsor.

Mivel az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny szabályai szerint mindig az előző évi nyertes a rendező ország, így 2019-ben Izraelben tartják majd az Eurovíziós Dalfesztivált. A dalfesztivál történetében negyedszer született izraeli győzelem.