2024. április 25., csütörtök

Mihajlović: Szükség van a nagyobb sebességre az autópályákon

A közeljövőben 130 km/h sebességgel is haladhatnak majd a járművek a szerbiai autóutakon - jelentette be a minap a miniszterasszony.
Zorana Mihajlović (Fotó: Beta)

Zorana Mihajlović (Fotó: Beta)

Zorana Mihajlović, a kormány alelnöke, valamint építésügyi, közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési miniszter a Szerbiai RTV-nek adott nyilatkozatában elmondta, az utak minősége ma már teljesen más, és a sebesség növelése nem zárja ki a biztonságos közlekedést. Elmondta azt is, hogy a taxisokkal már a sztrájk előtt megegyeztek, ezért nem teljesen világos, hogy miért került sor mégis a munkabeszüntetésre.

Az állami televízió híradójának vendégeként Zorana Mihajlović bejelentette, a minisztérium a belügyminisztériummal közösen latolgatja, hogy a szerbiai autóutakon a sebessséget 130 km/h-ra növeljék.

Utaink minősége ma már teljesen más, és a sebesség növelése nem zárja ki a biztonságos közlekedést. A legfrisebb adatok szerint 25 százalékkal csökkent a közlekedési balesetek száma, a rendőrség pedig teszi a dolgát – fejtette ki a miniszterasszony. Hozzátette, a minőséges út alatt biztonságos utat ért.

Nagyobb sebességre van szükségünk, és amennyiben van egy autópálya, ami kifutópályának is megfelel, gyorsabban hajtunk. A rendőrség az, amely méri az átlagos időt. A korábbi balesetek inkább a rossz útminőség és az elégtelen ellenőrzések miatt történtek – mutatott rá Zorana Mihajlović. Mint mondta, az általa vezetett minisztérium az előttünk álló időszakban a belügyminisztériummal közösen feltérképezi, hogy mi az ami új, és mit javítottak.

Olyan irányban gondolkodunk, hogy újra bevezetjük az európai, 130 km/h sebességet, ami nem jelent újítást Szerbiában, hiszen az EU területén mindenütt ezt alkalmazzák. Nincs tehát ok arra, hogy ne javítsuk az utakat és ne növeljük a sebességet – magyarázta a miniszterasszony.

Kiemelte, a taxisokkal, akik már egy évvel ezelőtt a rámutattak a tisztességtelen konkurenciára, már régóta tárgyalnak.

Törekszünk arra, hogy minden normálisan működjön, a taxisok pedig panaszkodnak. Nem az okostelefon alkalmazások beüzemelése miatt – hiszen annak működnie kell ‒  hanem az egyenlőtlen konkurencia miatt. Mindenkinek regisztrálnia kell magát, és utána lehet olyan feltételeket követelni, ami a taxis egyesületeknek jár – magyarázta a miniszterasszony.

Hozzátette, a minisztérium feladata a taxipiacon megjelenők számára az egyenlő feltételek biztosítása.

A taxisokkal a sztrájk előtt megegyeztünk, és fel vagyok háborodva amiatt, hogy ennek ellenére is sztrájkolnak. Az útzárlatok nem megoldás. A mi kormányunk egyenlő feltételeket kínál mindenki számára – jegyezte meg Zorana Mihajlović. Szerinte ellentmondásos az, hogy a kérelmet nem az utasforgalomról szóló törvény alapján vették nyilvántartásba, hanem a turizmusról szóló törvény szerint. Elmondta még, hogy a Belgrád-Szarajevó autópálya kiépítése csak jövőre kezdődhet, amennyiben a bosnyák fél részéről világos álláspont és megegyezés születik.