2024. április 18., csütörtök

Új helyen, korszerű felszereléssel

A Pannon Rádió műsorvezetői immár vadonatúj stúdióból jelentkeznek

A Pannon Rádió kedden kezdte meg a munkát az új stúdióban, amely Szabadkán, a felújított médiaházban található. Az újdonságokról Soós Georgina, a Pannon Rádió főszerkesztője számolt be a lapunknak.

Az új stúdió (Lukács Melinda felvétele)

Az új stúdió (Lukács Melinda felvétele)

– Az új stúdió új felszereléssel is kiegészült, mixpulttal, mikrofonokkal, mindazzal, ami ehhez tartozik. A vezérlő egy üvegfallal elválasztott helyiségben van, a külön hangfelvevő stúdiókban a nem élő műsorokat, például telefonos beszélgetéseket rögzíthetjük, és egy új program, szoftver is segíti a munkánkat. Eddig lemaradtunk más rádiókhoz képest. Olyan programokat használtunk, amelyek nem a profi rádiózáshoz lettek kitalálva. Most viszont teljesen professzionális felszereléssel és programmal dolgozhatunk. A Pannon Rádió hangzása így sokkal élénkebb, élőbb, és a műsorvezetők, hírszerkesztők hangja is pluszdinamikát kapott. A program segítségével nincsenek immár szünetek a zeneszámok közt, a műsorvezetők azt is látják, hogy mikor beszélhetnek, mondhatnak be valamilyen információt. Könnyebb lett a zenei szerkesztés, hiszen a program előre betáplált paraméterek alapján, automatikusan állítja össze a zenei listákat. Eddig a zenei szerkesztés úgy történt, hogy keresgélni kellett a menő zeneszámokat és ezeket egyesével áthúzgálni egyik programból a másikba.

Soós Georgina az új stúdióban (Lukács Melinda felvétele)

Soós Georgina az új stúdióban (Lukács Melinda felvétele)

Tamasi Csaba a mixpultnál (Lukács Melinda felvétele)

Tamasi Csaba a mixpultnál (Lukács Melinda felvétele)

Nagy előny az is, hogy van egy nagy stúdiónk, ahova akár zenekar is befér, és egyszerre több vendéget fogadhatunk. Az elmúlt időszakban nehéz körülmények közt dolgoztak a kollégák, egy stúdióvá átalakított irodában, amelynek nem volt megfelelő a hangszigeteltsége, sem a felszereltsége. Most, hogy megvan a stúdió, mindannyian tudunk a műsorgyártásra és a tartalomra koncentrálni, mert a műszaki körülmények megfelelőek. Ennek előkészítésében nagy szerepet játszott Brasnyó Zoltán, a Pannon Rádió főszerkesztő-helyettese. A nyári szünetben néhány műsorunk is szünetel, de ősszel szeretnénk új műsorokat indítani és a meglévőket fejleszteni. Folyamatosan vannak továbbképzéseink a műsorvezetéssel, a kereskedelmi rádiózással kapcsolatban. Márciusban volt tízéves a Pannon Rádió, de ezt csak formálisan ünnepeltük meg, nyáron viszont tartunk majd egy nagy, szabadtéri, zenés partit, minden bizonnyal egy vajdasági diszkóban, és jó zene, ajándékok várják a velünk ünneplőket. Ott lesznek a műsorvezetőink is, akikkel lehet beszélgetni, fotózkodni. Az új stúdió és a felszerelés lehetővé teszi, hogy többet dolgozzunk projekteken, tematikus heteken, partikon és hasonló tartalmakon – tudtuk meg Soós Georginától.

Zvekán Péter zenei főszerkesztő-helyettes szerint az új stúdió, a felszerelés, a program előnyét rögtön megérezték.

Zvekán Péter munka közben (Lukács Melinda felvétele)

Zvekán Péter munka közben (Lukács Melinda felvétele)

Bödő Róbert a kívánságokat lesi (Lukács Melinda felvétele)

Bödő Róbert a kívánságokat lesi (Lukács Melinda felvétele)

– Nem mellékes az sem, hogy eddig csupán három mikrofonunk volt, és négy székünk, így a két műsorvezető mellett alig jutott hely a vendégeknek, most viszont lett öt mikrofonunk és öt székünk. Apróságnak tűnik, de így sokkal kényelmesebb, és mindenki jól hallatszik. Nagyon fontos, hogy minden műsor kapott technikust, mert eddig ezeket a teendőket is egymás közt osztottuk fel. Most már a műsorvezetők csak a műsorra összpontosíthatnak, a koncentrációnk arra irányulhat, amire kell, és ez nagyon pozitív – véli Zvekán Péter.

Tamasi Csaba, a Pannon Rádió műszaki vezetője arról szólt, hogy a Pannon Rádió az új stúdióba való költözéssel technikailag nagyon megújult, és ez megkönnyíti a technikusok dolgát.

– A modern adáslebonyolító szoftverrel sok mindent időzíthetnek, előre betáplált adatok szerint, megadott időben tudják lejátszani a pontos időt, a reklámokat, a híreket. Összetett a kezelése, a technikusok néhány hónapig tanulták a használatát, de nagyon jó és megéri – hallottuk Tamasi Csabától. 

Bödő Róbert, a Hangár szerkesztője, műsorvezetője szerint nagy előny, hogy ez a műsor is kapott technikust.

– Eddig ezt is én láttam el, kezeltem a mixpultot, állítottam be a zeneszámokat, közben vezettem a műsort és szelektáltam a kívánságokat. Most sokkal több időm marad koncentrálni a műsorvezetésre, kreatívabban állhatok hozzá a műsorhoz – mondta Bödő Róbert.