2024. március 29., péntek

„A Vágta a közösségépítésről szól”

Egész napos kikapcsolódás Zobnaticán

Május 19-én, szombaton immár hatodik alkalommal rendezik meg a Vajdasági Vágtát, vagyis a Nemzeti Vágta vajdasági előfutamát. A rendezvény több mint egy egyszerű lóverseny, a programot számos kísérőrendezvény teszi színesebbé, az érdeklődőknek egész napos kikapcsolódási lehetőséget nyújtva. A Vajdasági Vágta főszervezője ezúttal is a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány, a Vajdasági Magyar Szövetség és a budapesti Lovas Show Kft.  Az idei Vajdasági Vágta kapcsán kerestük fel Bunford Tivadart, a Háló igazgatóját.

Bunford Tivadar: Lassan eljön az idő, hogy egy határon túli lovas lépjen fel a dobogó legfelső fokára, és nagyon boldog lennék, ha az vajdasági lenne (Ótos András felvétele)

Bunford Tivadar: Lassan eljön az idő, hogy egy határon túli lovas lépjen fel a dobogó legfelső fokára, és nagyon boldog lennék, ha az vajdasági lenne (Ótos András felvétele)

Az idén huszonnégy ló és lovas jelezte részvételét. Milyen feltételeknek kell megfelelniük?

–  A versenyre huszonnégyen neveztek be, de ez nem azt jelenti, hogy biztosan ennyien fognak rajthoz állni. Ez csupán annyit jelent, hogy ennyien fognak megjelenni a technikai értekezleten Zobnaticán május 18-án, 14 órakor. Ezt követően a versenybíró és az állatorvos megvizsgálja a lovakat, megnézi az állapotukat, hisz csak a teljesen egészséges lovak versenyezhetnek. Többször előfordult, hogy a tulajdonosok a szállítás során nem vigyáztak eléggé a lovakra, és azok megsérültek. Ha súlyos a sérülés, a versenybíróság nem tudja versenybe engedni ezeket a lovakat.

Ezenkívül létezik olyan előírás, miszerint a lovakat be kell oltani fertőző kevésvérűség és lóinfluenza ellen. Ennek a verseny előtt legalább egy hónappal meg kell történnie. A lovaknak származási lappal is rendelkezniük kell, pontosan tudnunk kell a származásukat a nagyszülőkig visszamenőleg, hiszen a vágta szabályai szerint angol telivérek nem szerepelhetnek a versenyen, pontosabban ezekben a lovakban 75 százalékban lehet telivér hányad. Ez azért van, mivel ez nem profi verseny. A Nemzeti Vágta a közösségépítésről szól, arról, hogy a magyar nemzetiségű lovasok az egész Kárpát-medencében megmérkőzzenek, hogy utána a nemzetünk tulajdonképpeni központjában, a budapesti Hősök terén mérettessenek meg. Ha telivérek is versenyezhetnének, akkor ők nagyobb eséllyel állnának rajthoz. Éppen ezért a szabályzatban az is szerepel, hogy profi zsokék sem versenyezhetnek. Olyan zsoké, aki már tíz profi futamot nyert, nem indulhat. Ez egy amatőr, össznépi-nemzeti verseny. A vágta szabályai emellett szigorúak a lovasok és a lovak biztonsága szempontjából is.

A Kishuszár Vágtára az idén nyolcan jelentkeztek, ez az eddigi legnagyobb szám. Ez minek köszönhető?
– Ez nagyon örvendetes számomra. Ennek köszönhetően az idén már nekik is lesznek előfutamaik. Amikor hat évvel ezelőtt idehoztuk Vajdaságba a Nemzeti Vágtát, az egyik célunk az volt, hogy az ifjúság, a gyerekek körében népszerűsítsük a lovakat, illetve a lovassportokat. Az, hogy ennyien jelentkeztek, azt jelenti, hogy az üzenetünk eljutott a vajdasági emberekhez. Sokan egész évben készülnek arra, hogy Zobnaticán abban a másfél-két percben megmutassák tudásukat. Tudni kell, hogy ez sok lemondással járó sportág. A verseny, amikor az ember a lovon ül, csak egy töredéke az egésznek. A lovat ápolni kell, mindennap meg kell etetni, itatni, kitisztítani az istállót. A gyerekek számára ez egy nevelő módszer is, annak lehetősége, hogy a rendszerességre szoktassák a legfiatalabbakat, a természet-, az állatok szeretetére tanítja őket. A másik célunk az volt, hogy Vajdaság lóállományát feljavítsuk. Úgy tűnik, hogy ezen a téren is jó irányba haladunk, hisz tavaly már döntős lovunk is volt. Az idén még több a minőségi ló. Ezeket egyelőre külföldről vásárolják, viszont itt élnek, itt szaporodnak majd, tehát egy jó vérvonal kerül be a területünkre, amelynek igen komoly történelme van a lótenyésztésben. Remélem a lótenyésztés a közeljövőben a reneszánszát éli majd. Vajdaságban nagy népszerűségnek örvend az ügetősport. Örvendetes, hogy az utóbbi időben azt tapasztaljuk, hogy az ügetőversenyek alkalmával egyes településeken már beszúrnak galoppversenyeket is.

Vagyis ezek a lovak az év folyamán több versenyen is tudnak indulni?
– Ezek a lovak főleg a Vágtára készülnek, de elvétve előfordul, hogy más lovas rendezvények kísérőprogramjaként megmérettetnek. Tudni kell, hogy sérülékeny lovakról van szó. Észrevettem, hogy a tulajdonosok a vágta után 2-3 hónapot pihentetik a lovakat, és utána megkezdik a felkészülést a következő évi versenyre. A Vajdasági Vágta időpontja május harmadik hétvégéje, és ez nekünk nagyon megfelel, hisz a továbbjutók, akik majd képviselik Vajdaságot a budapesti döntőn, egész nyáron tudnak készülni, hogy azután szeptember 16-ára csúcsformába kerüljenek a lovak.

A Vajdasági Vágta programjában számos kísérőprogram is szerepel. Mire számíthatnak a látogatók?
– Az idén újítást is bevezetünk, ez pedig a főzőverseny, amelynek koordinálására Paskó Csaba atyát kértük fel, akinek sikerült egy nemzetközi szakzsűrit összeállítania. A Vajdasági Vágta programja május 19-én az ünnepélyes megnyitóval kezdődik, amelynek keretén belül sor kerül a szokásos felvonulásra és eskütételre. Az előfutamok 12.45-kor kezdődnek. Fél háromkor fiatal vajdasági csikósok bemutatóját láthatja a közönség, majd a kelebiai ménes díjlovaglói teljesen új koreográfiával lépnek fel, de a hagyományoknak megfelelően lesznek ügetőversenyek, valamint kettes és négyes szinkronfogathajtó versenyek is. A főzőverseny ünnepélyes eredményhirdetésére 17.15-kor kerül sor, míg a döntők 17.45-kor kezdődnek. A sort a Kishuszár Vágta döntője nyitja, ezt követi a Zobnaticai Vágta döntője, amelynek győztese Szerbiát képviseli majd a budapesti Nemzetközi Vágtán. A Vajdasági Vágta döntőjére 18.30-kor kerül sor. 19 órakor a budapesti Operettszínház művészeinek produkcióját láthatja a közönség. Emellett egész délután a régi mesterségek utcája várja az érdeklődőket. Fontos elmondani, hogy az idén is több településről szervezünk buszjáratokat. Az érdeklődők minél előbb jelentkezzenek a VMSZ irodájában, hogy a járatokat meg tudjuk szervezni. Az idén is több mint 10 000 látogatóra számítunk.

Hogy állnak az előkészületek?
– A szervezőcsapat hat éve nem változott, és a kisegítő személyzet is ugyanaz, tehát bejáródott csapatról van szó. Mi körülbelül két és fél hónappal ezelőtt kezdtük szervezni az idei Vajdasági Vágtát, és nagyon hálásak vagyunk a zobnaticai birtok menedzsmentjének. Ők megérezték a rendezvény komolyságát és hosszú távú üzenetét, és a segítségünkre voltak. Minden apró részletre igyekszünk odafigyelni. A pályákat rendbe tették, a füvet lekaszálták. Ha nem lesz elég eső, öntözni fogunk, hogy a pálya megfelelő szilárdságú legyen, és ne legyen nagy por. Jövő héten kedden még egy új technikai értekezletet tartunk a pályán, amelyen megbeszéljük a hangosítást, az őrző-védő szolgálat, a tűzoltók, rendőrök, mentők képviselőivel még egyszer megbeszéljük a feladatokat. De például patkolókovács, állatorvos is szerepel a kisegítő személyzetben.

Egy kis esélylatolgatás?
– Itt Vajdaságban minden versenyzőért egyformán szorítok, mindenkinek nagyon hálás vagyok, hogy felültek arra a vonatra, amit elindítottunk hat évvel ezelőtt, hogy időt, pénzt és munkát áldoznak erre a sportra. A győztes kilétéről mindig az adott pillanat dönt. A Vajdasági Vágtából a legjobb négy jut tovább Budapestre, és bízom benne, hogy méltó módon képviselik majd Vajdaságot. Úgy gondolom, hogy lassan eljön az idő, hogy egy határon túli lovas lépjen fel a dobogó legfelső fokára, és nagyon boldog lennék, ha az vajdasági lenne.