Partra kalákázott hal a Tisza mellett

Fűzfából stilizált halat és közösséget építettek Magyarkanizsán

Jenei Klementina

2018. május 13., 18:35

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A kaláka szó leginkább Erdélyben használatos, de lassan a Tisza mentén is kezd meghonosodni az Ars Topia Alapítvány és a Wemsical Serbia jóvoltából. Az ő égiszük alá tartozó fiatalok és kevésbé fiatalok megismertették ezt a kifejezést a helybeliekkel, hiszen már nem is első alkalommal szerveznek ilyen fajta megmozdulást. Felénk leginkább a móva kifejezéssel szokták illetni az efféle munkaakciókat, amikor ingyen, egymásnak segítve, összefogva hoznak létre valami látványos dolgot, együtt dolgoznak jókedvvel, közös erővel.

Munka közben (Puskás Károly felvétele)

Munka közben (Puskás Károly felvétele)

Ha majd kihajtanak a fűzfaágak, kellemes hűvös lesz a sátor alatt (Puskás Károly felvétele)

Ha majd kihajtanak a fűzfaágak, kellemes hűvös lesz a sátor alatt (Puskás Károly felvétele)

Egy ötlet: pad feletti fűzárnyékoló (Puskás Károly felvétele)

Egy ötlet: pad feletti fűzárnyékoló (Puskás Károly felvétele)

Így történt ez az elmúlt hétvégén is Magyarkanizsán, a Tisza-parton, ahol fűzből építettek egy stilizált halat, és mivel még maradt anyaguk, egy kis kupolát is. Reményeik szerint, amikor a fűzépületek kihajtanak és zöldbe borulnak, felnőttek és gyerekek pihenő- és játszóhelyévé válnak. Nagyjából harmincan dolgoztak három napon át, hogy ékesítsék a strandot, és egy tetszetős, nem mindennapi, eddig itt példátlan, a tájba illő, természetközeli különlegességet teremtsenek kétkezi munkájukkal. Két éve az Ilonafaluhoz tartozó Baráthok kútjánál indult a kezdeményezés, de évről évre újabb ötletekkel állnak elő a társaság tagjai, így most a Tisza-partot vették célba. Az egyik oszlopos úttörő, Hajdú László, akit mindenki Hajdúlacaként ismer, a kezdetekről és a mostani kalákáról is kimerítően mesélt.

–  Két éve kezdődött a megmozdulás, amikor 2016-ban a Baráthok kútjánál szerveztük meg az első Vajdasági fürdő- és közösségépítő kalákát. Ezt a budapesti Ars Topia Alapítvány kezdeményezte, aminek közvetlenül én is tagja voltam. Az alapítvány fő tevékenysége a székelyföldi régi fürdők és borvízforrások felújítása, továbbá tájépítészeti elemekkel való kibővítésük, gazdagításuk. A későbbiekben kiterjesztették tevékenységüket, így már eljutottak Vajdaságba, és az idén egy felvidéki helyszín is sorra kerül. Tavaly a Nemzeti Kulturális Alapnál pályáztak a mi projektünkre is, hogy egy élő fűzépítményt hozzanak létre Magyarkanizsa községben.

Laca tehát, mint egy összekötő kapocs, szerepelt ebben a történetben, aki a Wemsical Serbiával is jó kapcsolatot ápol, így könnyedén jött létre az együttműködés.

– A helyi emberek véleménye rengeteget nyomott a latban, így történt végül, hogy a fűzépítmények helyszínéül a kanizsai strandot választottuk. A munka tehát mindig közösségi tervezéssel kezdődik, mégpedig úgy, hogy idejönnek a magyarországi szakemberek, akik nagyon profi tájépítészek, és a terveiket megpróbáljuk összhangba hozni a helyi igényekkel. Tudni kell, hogy a magyar tájépítészek Európa-szinten nagyon híresek. Velük közösen, egyeztetések által arra jutottunk, hogy a Tisza-part lesz a legalkalmasabb helyszín a fűzépítménynek. A halforma ezek után már kézenfekvő volt. Örülünk, hogy a község is teljes mellszélességgel az ügy mellé állt. Az Ars Topia Alapítványtól Meszesán Péter volt az egyik projektmendzser, a  Wemsicaltól Vígi Laci, a kivitelezés vezetője pedig Takács Edvárd, palicsi származású tájépítész volt, a „fűzépítés Gandalfja”, az Év Tájépítésze díj 2014-es nyertese.

A Tisza-partot díszítő fűzépítmény létrehozásához a dolgos kezek mellett természetesen az alapanyagra is szükség volt, amihez érdekes módon Magyarországról jutottak hozzá.

– Sehol nem találtunk megfelelő és elegendő mennyiségű alapanyagot a környéken, így végül a majdnem két tonna füzet Magyarországról, Vas megyéből sikerült ideszállítanunk. A határt is átlépő vesszők most már Magyarkanizsán, formába öntve várják a Tisza-imádókat, akik legeltethetik a szemüket, és még kellemesebb környezetben pihenhetnek majd.

Vázsonyi Ákos Szegeden folytatta tanulmányait hungarológia szakon, de azok közé tartozik, akik nem feledik el, honnan jöttek, és hűek gyökereikhez. Igaz, épp a Petőfi-program ösztöndíjasaként nem is olyan sokára ismét útra kel, de amikor itthon van, kiveszi a részét a munkából, ami szülővárosában éppen zajlik. Ő is a kalákások között volt, sőt a munkák befejezte után is lejár a Tiszához, hogy meglocsolja a fűzfahajtásokat, hogy azok életre keljenek, és így legyenek árnyékot adó színfoltjai a környéknek.

– Először kötegeket formáztunk a 2-3 éves fűzvesszőkből. A hal esetében tizenhárom 80 cm mély lyukat ástunk ki, a kötegeket ezekbe helyeztük bele és ástuk be, majd a végeiket ív alakban összehajlítva összedrótoztuk. Azok a részek, amik leérnek a földbe, ki fognak hajtani, de vannak holt részei is a szobornak, melyek dekorációként, illetve árnyékolásra szolgálnak. A fűzépítménnyel legfőképpen szebbé szerettük volna tenni a kanizsai strandot. Jó helyszínül szolgálhat majd a fürdőzőknek, akik alatta hűvöst találnak, de a gyerekeknek is külön érdekesség lehet majd a fűzsüllő és a kupola. Tervezzük még, hogy a kisebb kupolát homokkal töltjük fel, éppen azért, hogy a legkisebbeknek is kedvezzünk, így az játszótéri elemként is funkcionálhat majd. Azon is sokat tanakodtunk, hogy hová és milyen elrendezésben kerüljön a hal, és végül abban állapodtunk meg, hogy csakis az árral szembe, a Tisza felé nézhet, mintegy jelképezve az árral szemben úszásunkat.

– A kalákázás a munka mellett a barátkozásról, a közösségépítésről is szól.

– Elsősorban a munkán van a hangsúly, mert szeretnénk, hogy kézzel fogható és látványos eredménye legyen a többnapos tevékenységnek, de a kaláka nevébe is belefoglaltuk a közösségépítést, amire igyekszünk nagy hangsúlyt helyezni. Az akcióban nagyjából 15 magyarországi és 15 környékbeli önkéntes vett részt. Többször hallottuk már, hogy a magyarországi önkénteseknek maradandó élmény megismerni egy külhoni közösséget. A kalákák alkalmával sok különböző hátterű, érdeklődésű, de hasonló világlátású ember találkozik. Ezáltal nyitottságot és sok új dolgot tanulunk egymástól, ami akár hosszú távon is gyümölcsöző lehet – mondta Ákos, Hajdúlaca pedig azt is hozzátette, hogy a munka közben a helyiek is jobban, illetve máshogy, más arcukat megmutatva ismerik meg egymást, így kovácsolva össze még jobban ezt a parányi közösséget.

A fiúk azt is elmondták, habár egy viszonylag összeszokott társaságról van szó, minden alkalommal kicsit más az összetétel, aminek kifejezetten örülnek, mert így mindig sikerül új emberekkel megismertetni a kalákázás szépségeit, legyen az egy budapesti tájépítész-hallgató vagy egy helyi érdeklődő a Járásszélről.

– Hogyan telik egy kalákás nap?

– Egész nap együtt van a csapat. Ez alkalommal a Gyógyfürdő Tisza-parti nyaralóját is birtokba vehettük, ott tudtunk étkezni és megpihenni is. Az étkezések is abszolút a helyi jelleget tükrözik, önkéntesek főztek számunkra. Rengeteget köszönhetünk a felajánlásoknak is. Nagyon hálásak vagyunk, amiért kaptunk a helyiektől egy-egy szál kolbászt vagy más háztájit, ami egyúttal jelzi a közösségi összefogás erejét is. Kísérőprogramjaink, a szakmai előadások is fontos részei ezeknek a munkaakcióknak, ahogy az ezt követő tábori hangulat is. Az egész napos kemény munka után teret kell adni a közös kikapcsolódásnak, utána megpihenünk a szállásokon, amit szintén a helyi emberek ajánlottak fel – mesélte Ákos.

A kalákások elkészültek a süllővel és a kupolával, amely a helyi és Vajdaság más tájáról érkezett emberek mellett magyarországi önkéntesek munkáját és összefogását dicséri. A rendezvény négy napja alatt amellett, hogy újat alkottak, jól is érezték magukat. A kalákában barátságok és olykor szerelmek is születnek, de a művészi értékek is mind-mind jelen vannak. A vasárnapi átadón a közönség az AntiSzerda együttessel ismerkedhetett meg, akik zenéjükkel a táj részévé olvasztották a tiszai süllőt, ami az árral szemben töretlenül állja a sarat, a szelet, és élni akar!


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége

Magyar Szó© 2003 - 2018     Impresszum | Adatvédelem | Előfizetés | Kapcsolat | Marketing | Közbeszerzés (Javna nabavka) | Dokumenti i pravilnici

Támogato: Bethlen Gábor alap