2024. március 28., csütörtök

Jelentős fizetésemelésre számíthatnak az egészségügyi nővérek - jelentette be az államfő

Jelentős béremelést terveznek az egészségügyben, főleg az ápolónők számára – mondta Aleksandar Vučić államfő a belgrádi onkológiai intézet új épületében tett látogatásán

Jelezte, hogy a jövő évtől többé nem lesz várakozási lista a létesítményben. Közölte, hogy a beruházás értéke mintegy 8,5 millió euró volt, és az intézetet a legkorszerűbb berendezésekkel szerelték föl.

Az államfő kiemelte azt is, hogy a szakemberek szerint a NATO-bombázásokkor használt urán is hozzájárult a rákbetegek számának növekedéséhez. Ez precedens nélküli bűntett – mondta. „Az állam foglalkozni fog ezzel a kérdéssel, de mivel sok idő eltelt, kérdéses, hogy mit tud bebizonyítani” – fogalmazott Vučić.

Kifejtette, hogy az egyik legnagyobb probléma, hogy a képzett szakemberek, orvosok, mérnökök jóval magasabb fizetésekért elhagyják az országot és külföldön vállalnak munkát. Vučić szavai szerint ez katasztrofális, mert ezeknek a szakembereknek a képzésébe Szerbia nagyon sokat befektet, utána pedig nem tud nekik versenyképes bérezést felkínálni.

A másik probléma az egészségügyi nővérek helyzete, akik – egyebek között éppen az onkológiai osztályokon és az intenzív osztályokon – a legnehezebb munkákat végzik. S – mint rámutatott – ezt nem akarják havi 35-40 ezer dinárért tenni.

A ma átadott belgrádi 2-es számú Onkológiai Klinika beruházásának értéke 8,9 millió euró. A felszerelés értéke mintegy 6,4 millió euró. Ezzel Szerbia teljesíteni tudta az európai normát, miszerint minden 250 ezer emberre jut egy sugárterápiás berendezés. Az új klinika várhatóan húsz napon belül fogadja a pácienseket. Az új épületben főként sugárkezeléseket végeznek majd.