2024. március 29., péntek

Mozogjunk a boldogságért!

Tegnap a mozgás világnapja alkalmából a csókai egészségház munkatársai, dr. Lévai Ibolya igazgatónő és dr. Čpajaković Оsvit tüdőspecialista előadást tartottak a helyi 3. és 4. osztályos tanulóknak.

Fotó: Balázs Andrea

Fotó: Balázs Andrea

A doktornő felhívta a figyelmet arra, hogy a mozgásszegény életmód a leggyakoribb kiváltó oka a különféle – hosszabb távon halálos kimenetelű – betegségeknek. Továbbá, a 10-11 év körüli életkor pont az az időszak, amikor az amúgy egészséges gyermekeknél is már megkezdődhetnek olyan ízületi elváltozások, amelyek következtében a felnőttkort állandó hátfájás kíséri majd végig.

– Nem az a cél, hogy a fiatalok élsportolókká váljanak, csupán alakítsanak ki egyfajta rendszerességet, ami a mozgást illeti, legyen az bármilyen sport vagy egyéb fizikai aktivitás (labdázás, kerti munka, túrázás stb.). A lényeg, hogy mindenki lelje örömét a mozgásban, hiszen egészségünk fenntartásához nagymértékben hozzájárul egyéni boldogságunk is – tette hozzá a doktornő.

Az előadáson szó esett még a sport szocializációs szerepéről, a helyes táplálkozásról és folyadékbevitelről, valamint a káros szenvedélyek elkerüléséről.