2024. március 28., csütörtök

Segítség a vállalkozóknak

A Panonreg Regionális Fejlesztési Ügynökség a topolyai Községi Fejlesztési Társulással együttműködésben tartott bemutató jellegű kerekasztalt a község potenciális vállalkozói, illetve már működő vállalkozásokat irányító üzletemberei számára. A Panonreg egyik fő feladata a vállalkozókat értesíteni az aktuális gazdaságfejlesztési programokról, de szükség szerint segítséget nyújtanak projektek és üzleti tervek készítésében is, ugyanis az eszközök jóváhagyásának egyik előfeltétele szinte mindig az üzleti terv elkészítése.

A bemutatón megjelent vállalkozók több kérdést is feltettek (Tóth Péter felvétele)

A bemutatón megjelent vállalkozók több kérdést is feltettek (Tóth Péter felvétele)

A tartományi, köztársasági és az egyéb intézmények által kiírt pályázati lehetőségekről Balassa Endre, a Panonreg topolyai irodájának vezetője tartott ismertetőt Topolyán a Községi Fejlesztési Társulás üléstermében. Elmondta, hogy jelenleg a még nyitott pályázatokon keresztül 1,6 milliárd dinár érhető el a különféle támogatási formák igénylésén keresztül. A gazdasági minisztérium, a Szerbiai Fejlesztési Ügynökség, valamint a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat is a kezdő, illetve a már működő vállalkozásokat szeretné ily módon segíteni. Időről időre szerveznek ilyen tájékoztató jellegű, interaktív megbeszéléseket, bemutatókat, hogy azok, akik vállalkozás indítását tervezik, kezdő vállalkozók, vagy már hosszabb ideje vállalkozásokat működtetnek, hozzájussanak a legfrissebb információkhoz. A Panonreg bizonyos esetekben a pályázati beadványok átvételére is fel van hatalmazva, más esetekben pedig szaktanácsadással tudnak segíteni a vállalkozóknak. Nyolc témakörbe csoportosítva mutatta be Balassa az érdeklődőknek a lehetőségeket. Szerinte ezek közül azért nem lehet külön kiemelni valamit, mert önmagában egy bizonyos célcsoport számára mindegyik, illetve bármelyik nagyon fontos és meghatározó lehet. A kezdő vállalkozásoknak a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnak vannak nyitva úgynevezett önfoglalkoztatási, azaz „start up” lehetőségek. Ez az olyan munkanélkülieknek van szánva, akik egy kis segítséggel saját vállalkozás indításával teremtenének maguk számára, vagy esetleg többed maguknak munkalehetőséget. Más típusú, már meglévő vállalkozások pl. a versenyképesség növelése végett pályázhatnak pl. eszközvásárlásra, kapacitásaik kibővítésére, a marketing- és propagandatevékenység kiterjesztésére. Nem minden esetben csupán anyagi támogatásra van szüksége egy-egy vállalkozásnak. A mentorprogram keretében tíznél is több témakörben kérhetnek a vállalkozók az ügynökségtől szakmai segítséget, tanácsokat. A Panonreg Regionális Fejlesztési Ügynökség a Szerbiai Fejlesztési Ügynökség alárendeltje, ami azt jelenti, hogy a pályázatokat nem kell postára adni, vagy más módon eljuttatni, hanem a Panonreg is átveheti.

Balassa azt is elmondta, hogy igények szerint külön képzéseket is szerveznek. Az ilyen képzések résztvevői egy elismervényt kapnak, amely részét képezi a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal, valamint a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság önfoglalkoztatási pályázatain való részvételhez szükséges dokumentumoknak, ugyanakkor egyben minden esetben előnyt jelent a Szerbiai Fejlesztési Alap és a Gazdasági Minisztérium által kiírt kölcsönökre vagy vissza nem térítendő támogatások megpályázásakor is. Utoljára Zentán szerveztek a közelmúltban ilyen jellegű képzést, de ha igény lesz rá, Topolyán is megszervezik.