2024. április 25., csütörtök

A kisüsti bírálása

Temerinben megkezdődött a pálinkaverseny

Szerdán egész nap és csütörtökön délig lehetett átadni a Kertbarátkör szervezésében az idei évi IX. Vajdasági és a XIX. Temerini Pálinkaversenyre a mintákat. A helyszín most is az Ifjúsági Otthon volt. Érkezett is szép számban, összesen 190 féle, több mint tíz fajtából.

Munkában a temerini pálinkaverseny zsűrije (Góbor Béla felvétele)

Munkában a temerini pálinkaverseny zsűrije (Góbor Béla felvétele)

A mintákat 0,7 literes fehér üvegekben adták át, melyeken fel kellett tüntetni a pálinka fajtáját és erősségét. Elsősorban százszázalékos gyümölcspálinkákkal lehetett benevezni, éspedig: meggy-, cseresznye-, faeper-, alma-, körte-, vilmoskörte-, szilva-, ringló-, barack-, őszibarack-, szőlő-, törköly-, birsalma- és bodzapálinkával.

A minták elbírálása 14 órakor kezdődött és a késő délutáni órákig tartott. A bírálatot a nemzeti tapasztalattal rendelkező zentai Szent Miklós Pálinka Lovagrend tagjai végezték. A bírálóbizottság elnöke Jovan Popov vegyész, a szeszes italok technológusa, akit betegsége a zsűrizés napjára ágyba döntött, de még a reggeli órákban is tanácsokkal látta el a szervezőket. A bírálatot hármas csoportokban 15 tagú zsűri végezte. Nem volt könnyű dolguk, hiszen csoportonként 37 mintát kellett megkóstolni és értékelni a húszas pontrendszer szerint.

A pálinkaverseny megnyitóját szombaton, május 12-én 10 órakor tartják. A megnyitót követően 11 órakor időszerű témákról előadást tartanak, majd 12 órakor eredményhirdetés. Az eredmények felkerülnek az internetre. Minden versenyzőt, pálinkakedvelőt szeretettel várnak a szervezők az ugyancsak az Ifjúsági Otthonban sorra kerülő kóstolóra.