2024. április 25., csütörtök

Kifizették az évtizedes adósságot

Moholon a helyi közösség az idén 15,9 millió dinárból gazdálkodik

A moholi helyi közösség tanácsa a helyi járulékból az idén több utcaszakaszon végez útjavítást, hozzájárul a hiányzó szennyvízcsatorna-hálózat tervének kidolgozásához, elkészíti a tervet a sétány újabb szakaszának a felújításához, megszervezi a Moholi Napok rendezvényt, rendben tartja a zöld területet, köztük a játszótereket, valamint támogatja a civil és sportegyesületeket, az általános iskolát és a népkonyhát. Dávid Rita helyi közösségi titkár elmondta, hogy pénzügyileg bajokkal indult az esztendő a moholi helyi közösség tanácsa számára, de bizakodók a bérnövekedés miatt, és az idei költségvetést megnövelték, amelynek a tervezett összege 15,9 millió dinárt tesz ki:

A helyi közösség a perköltséggel együtt 2,35 millió dinárt fizetett ki az adósságra (Csincsik Zsolt felvétele)

A helyi közösség a perköltséggel együtt 2,35 millió dinárt fizetett ki az adósságra (Csincsik Zsolt felvétele)

– Rögtön az év elején váratlanul és rosszul érintette a helyi közösség tanácsát a belgrádi gazdasági fellebbviteli bíróság ítélete, amely szerint a helyi közösségnek ki kellett fizetnie 1,7 millió dinárt a Centrum cégnek. A cég 2011-ben beperelte a helyi közösséget, miután az nem fizette ki az utcai lámpák cseréjét, amit még 2009-ben végzett el. A peres eljárás költségeivel együtt az idei évre áthozott eszközök több mint felét, vagyis 2,35 millió dinárt kellett kifizetnünk, ami nem kis összeg a helyi járulék éves összegéhez viszonyítva. Sajnos az idénre áthozott pénzből a bírósági ítélet miatt nem tudtuk mindazt biztosítani, amit elterveztünk. A bírósági eljárás sok éve húzódott, és hogy éppen most ért véget, arról a jelenlegi helyi közösségi tanács nem tehet. Mindenesetre megnöveltük a költségvetésünket, amely az idén 15,9 millió dinárt tesz ki. Az elmúlt évben 14,5 millió dinár folyt be a helyi járulékból, ezért reális lehetőség van a tervezett költségvetési összeg megvalósítására, mivel a minimálbér és a fizetések is növekedtek – magyarázta Dávid Rita. – Az idén közösen finanszírozzuk az önkormányzattal az utak kátyúzását, amire a moholi helyi közösség 600 000 dinárt különített el. A tanácselnökkel végzett terepmunka és a lakosok panasza alapján összeírtuk azokat az útszakaszokat, ahol szükséges elvégezni az útjavítást. Az idén újraaszfaltozzuk a Népi forradalom utca Petar Drapšin és Svetozar Miletić utca közötti szakaszát, valamint a Proletár utca szakaszát a Jugoszláv Néphadseregtől az Urbán József utcáig. Az újraaszfaltozás 4,5 millió dinárba kerül, amit teljes egészében a helyi járulékból fizetünk ki. A tanács az idén határozatot hozott, hogy Moholon a szennyvízhálózat kiépítésére szánt 2 millió dinárt átirányítja a szennyvízcsatorna műszaki tervdokumentációjának a kidolgozására. Ez lenne a helyi közösség önrésze, a többi pénzre az önkormányzat már pályázott. Ha sikerül elkészíttetni a terveket, akkor az önkormányzat segítségével tudunk pályázni a munkálatok támogatására az illetékes minisztériumnál. A hónap végére elkészül a vízelvezető árkok rendbetételére a műszaki tervdokumentáció, amivel pályázhatunk támogatásért a beruházásra az illetékes minisztériumnál vagy titkárságnál. A falu ugyanis alacsony területen fekszik, ezért nagy gondot okoz a belvíz, főleg esőzések után. A Moholi Napok rendezvényt július utolsó hétvégéjén szervezi meg a helyi közösség, amely erre 300 000 dinárt szánt – közölte titkár.

A helyi közösség az idén 500 000 dinárral támogatja a helyi civil szervezeteket, 700 000 dinárral a sportklubokat, 150 000 dinárral az általános iskolát, 100 000 dinárral pedig a népkonyhát. A titkár megjegyezte, hogy a helyi közösség április végén aláírta a szerződést a tervek kidolgozására a Tito marsall utcában a sétány felújítására, mégpedig a Testvériség-egységtől a Svetozar Miletić utcáig. A munkálatok költségeit az önkormányzat vállalta. Emellett folyamatban van az ajánlatok begyűjtése a rekreációs központban lévő teniszpályák rendbetételére is. A fürdőidényt megelőzően május 26-án munkaakciót szervez a helyi közösség a Tisza-parti strandon, ahova várják az önkénteseket.