2024. április 19., péntek
Dokumentumfilm

Közös harc a gyűlölet ellen

A fiatal közönség az előzetes filmbemutatón

A fiatal közönség az előzetes filmbemutatón

Tegnap az újvidéki Arena Cineplex moziban bemutatták az Unoka (németül: Enkel) című dokumentumfilmet, Aleksandar Reljić forgatókönyvíró és rendező alkotását, a Vajdasági Rádió és Televízió produkcióját. Előző nap, május 9-én, a fasizmus feletti győzelem világnapján a Matica srpska Képtárában végzős középiskolások csoportja láthatta a filmet, akik a vetítés után beszélgetettek a film főszereplőjével, Rainer Höss-szel, az auschwitzi haláltábor hírhedt parancsnokának, Rudolf Hössnek az unokájával, aki kendőzetlenül beszélt többek között arról is, hogy milyen a nagyszülők bűneinek terhével élni, min ment keresztül, amikor megtudta szörnyű örökségét, és elhagyta a családját, amely őt fekete báránynak tartja.
A több mint egyórás dokumentumfilm másik szereplője Kor Mózes Éva, a haláltábort túlélt erdélyi származású zsidó nő, aki Rainer Hösst, annak személyes kérésére, jelképesen unokájává fogadta. Azóta közösen harcolnak a világban jelen levő zsidó-, faj- és idegengyűlölet ellen.

A dokumentumfilmnek az ötlete 2015-ben, az auschwitzi haláltábor felszabadulásának 70. évfordulóján született meg Aleksandar Reljić fejében. Alkotását különösen fontosnak tartja, mert az nemcsak a holokauszt borzasztó bűncselekményével szembesít mindenkit, hanem Kor Mózes Éva megbocsátásáról is szól. A szerző ezt az alkotását a több mint tízezer bácskai zsidónak szentelte, akiket innen elhurcoltak, és Auschwitzban kivégeztek.

Rainer Höss

Rainer Höss


Az 1965 májusában Stuttgartban született Rainer Höss 12 évesen tudta meg, hogy nagyapja az egyik rettegett náci tömeggyilkos, aki az auschwitzi koncentrációs tábor parancsnokaként több mint egymillió zsidót, köztük 430 ezer magyar zsidót küldött a halálba. Az unoka a „Never forget”, vagyis „Sose felejts” feliratú tetoválást hordja a mellkasán, a felirat mellett egy Dávid-csillag látható, valamint három holokauszttúlélő neve is olvasható. Rainer lassan 20 éve járja már Európát, diákoknak tart előadásokat a holokauszt borzalmairól, és felkeresi a holokauszt áldozatait, akiktől bocsánatot kér. A felnövekvő nemzedékekkel való beszélgetései során azt üzeni: értelmetlen gyűlölni és pusztítani az embereket, csak azért, mert másmilyen nemzetiségűek, vallásúak, gondolkodásúak.
Rodoljub Oreščanin képviselője az ICEJ jeruzsálemi nemzetközi keresztény szervezetnek, amely az előzetes filmbemutatót és a beszélgetést a film főszereplőjével megszervezte a Matica srpska Képtárában. Az emlékezés fontosságát emelte ki, mert hisz abban, hogy ennek nem gyűlöletet, revansizmust kell kiváltania, hanem tanulságként kell szolgálnia, hogy ilyen szörnyűségeknek nem szabad megismétlődniük.