2024. március 29., péntek

Keresik a megoldást a taxisok követeléseire

Ugyanazt a tevékenységet mindenki ugyanolyan feltételek között végezheti

Miután tegnap a taxisok mintegy 12 órára leblokkolták Belgrád egyik legforgalmasabb útvonalát, a Nemanjina utcát és a Slavija körforgalmat, jelentős közlekedési dugót és fejtörést okozva a közlekedőknek, Ana Brnabić kormányfő és Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter azt ígérte ma, megpóbálnak megoldást találni arra, hogy a Car:Go szállítóvállalat fuvarozói ugyanazon feltételek között végezhessék munkájukat az ország területén, mint a taxitársaságok.

Diósi Árpád felvétele

Diósi Árpád felvétele

Ana Brnabić kormányfő, Zorana Mihajlović miniszter és Vuk Guberinić, a Car:Go tulajdonosa asztalhoz ült, hogy megoldást találjon a kialakult gondokra.

A szerződéses taxisok és a taxiegyesületek úgy vélik, hogy a Car:Go és a Uber vállalatok előnytelen konkurenciának számítanak, mert az idegenforgalmi törvény rendelkezései szerint tevékenykednek, viszont nem kötelezi őket senki arra, hogy professzionális vagy licenccel rendelkező sofőröket alkalmazzanak, mint ezt a közúti utasszállításra vonatkozó törvény előírja.

Guberinić a Prva televízión való vendégszereplésekor kiemelte, Ana Brnabić támogatja munkájukat,  jelenlétüket a szerbiai piacon, de nyomatékosította, hogy mindenkinek tiszteletben kell tartania a törvényeket.

A csütörtöki útzárlatot azért szervezték meg a szerződéses taxisok, mert a kormányépület előtt megtartott több napig tartott tüntetésük ellenére sem ült le velük senki tárgyalni.

Zorana Mihajlović a tüntetés után kiemelte, megegyeztek a taxisokkal, hogy több ilyen útzárlatra nem kerülhet sor, és rámutatott arra, hogy a taxisok többsége professzionális taxisofőr. Elmondta, azok, akik csütörtökön megbénították a közlekedést, nem képviselik a város mind a 6500 taxisát. Kiemelte ugyanakkor, hogy az állam kötelezettsége, hogy mindenki számára megteremtse a kereteket, amelyek lehetővé teszik, hogy ugyanazok között a feltételek között dolgozzanak.

Elmondta, megoldják azokat a kérdéseket, amelyeket az Uber és a Car:Go működése felvetett, de ők is csak a közúti utasszállításról szóló törvény tiszteletben tartásával dolgozhatnak.

Hozzátette, a taxisok által felvetett gondok megoldásába bekapcsolják majd a kereskedelmi minisztériumot és a Köztársasági Adóhivatalt is.