2024. március 28., csütörtök

Formiran je novi mađarski parlament

Janoš Ader: legitimitet novog parlamenta i buduće vlade nisu sporni

Predsednik Janoš Ader je odredio datum inauguracije novog parlamenta trideset dana nakon izbora koji su bili 8. aprila. Iako je nekoliko stotina demonstranata pokušalo da prekine događaj, to nije sprečilo tradicionalno polaganje zakletve pred zastavom.
Predstavnici Demokratske koalicije pojavili su se samo na vreme za zakletvu, dok se Akoš Hadhazi kandidat LMP-a nije ni pojavio na zakletvi. Pre toga su svi članovi Narodne skupštine izvestili o ishodu mandata koji su smatrali legitimnim. Posle toga, Parlament je jednoglasno potvrdio mandat članova. Stoga, Kabinet izvršava svoju dužnost prema zakonu, ne može da prizna međunarodni sporazum.
Predsednik Janoš Ader je na sastanku povodom inauguracije razgovarao sa premijerom Viktorom Orbanom. Za svoj četvrti mandat premijer će biti izabran u četvrtak.
„Legitimitet novog parlamenta i buduće vlade nisu sporni”, rekao je Janoš Ader predsednik republike.
-8. aprila, pre priznavanja izbornih rezultata, ovo su govorili i lideri opozicije. Bez izuzetka, govorili su da veliko učešće daje snažan legitimitet nardnom parlamentu i vladi – naglasio je šef države.
Takođe je rekao da se odluka birača mora poštovati, to je demokratija. Ishod parlamentarnih izbora je jasan, nedvosmislen i pravno neosporan – rekao je.
Janoš Ader se zahvalio svima koji su učestvovali na izborima i njegovoj implementaciji, kao i onima koji su tokom postupaka za naknadu štete prigovorili blagovremeno.
Prema rečima predsednika republike, važno je rešavati predmete iz izbornog vremena te stoga predlaže parlamentarnoj zakonodavnoj komisiji da razmatra iskustva izbornog procesa kod Nacionalne izborne komisije i ako je opravdano, da predloži Parlamentu izmenu zakona o izbornom postupku.
O budućnosti Evrope, Janoš Ader je rekao: izgleda da su neki lideri Evropske Unije izgubili svoj kompas. Javni život EU karakteriše nedostatak jasne vizije, političari se unedogled bave sitnim debatama. Dodao je: još je Helmut Kol shvatio poruku ljudi koji su osnovali Uniju, vredelo bi se vratiti tim razmišljanjima. „Želimo jedinstvenu, demokratsku, građansku, sposobnu i federalnu Evropu”, podsetio je na reči bivšeg kancelara. Na kraju, pozvao je Skupštinu da obrati pažnju na to da se u svetu odvija info-komunikacijska revolucija i takozvana klimatska revolucija.

Nacionalna izborna komisija: izbori 2018. godine
Zahvaljujući visokokvalitetnom i efikasnom radu izbornih tela, izbori poslanika u 2018. godini efikasno su sprovedeni u skladu sa važećim zakonskim odredbama - rekao je Andraš Patyi, predsednik Nacionalnog izbornog odbora na sastanku povodom inauguracije.
Andraš Patyi je rekao da su izbori u 2018.godini bili dobro poznato i predvidivo zakonodavno okruženje za učesnike u izborima, jer u poslednjih nekoliko godina nije bilo ozbiljnih zakonskih izmena. Predsedavajući je sastavio oblasti u kojima su potrebne izmene i dopune zakona.

Državna izborna komisija postavlja pravila
Predsednik Državne izborne komisije je rekao da je neophodno izmeniti određena pravila o izborima, na uvodnom sastanku Narodne skupštine u utorak.
Ilona Palfi je predložila produženje izbornog perioda, razjašnjenje pravila korespodencije, promenu pravila na listi unosa i ponovnu registraciju. Objasnila je da je izmena ovih pravila predložena pre 4 godine.
Predsednik Državne izborne komisije je rekao da je za glasanje preko pisma „izuzetno kratko vreme koje je trenutno predviđeno”. Dodao je da će predložiti da rokovi pred izbornim postupkom budu usvojeni nekoliko dana unapred, kako bi bilo dovoljno vremena da se sigurno vrate glasovi poslati poštom. Ilona Palfi je rekla da je na osnovu njihove evidencije 4938 listića kasno stiglo u komisiju. Potrebno je razjasniti pravila za glasanja pismom: jasno navesti šta se računa za validno vraćene koverte.
Laslo Kover ponovo predsednik parlamenta
Posle zakletve, nova odluka Parlamenta, pored usvajanja dnevnog reda, bila je usvajanje izveštaja izbornih organa. Izveštaj predsednika Nacionalne komisije usvojen je sa 134 glasova za i 45 protiv, a izveštaj predsednika Državne komisije usvojen je sa 134 glasova za i 51 protiv. Članovi opozicije nisu glasali.
Usledio je izbor za predsednika parlamenta. Tajnim glasanjem, Laslo Kover je izabran za predsednika. U glasanju je učestvovalo 182 člana, od čega je 179 bilo važećih, gde je 143 glasalo za a 35 protiv. Laslo Kover je ponovo položio zakletvu pred Parlamentom. Ponovo izabrani predsednik parlamenta je obećao predvidljivost u svom govoru.
- Uveren sam da je jedini način da se Mađarska uspostavi unutar okvira parlamentarne demokratije ukorenjenje u suverenom mađarskom nacionalizmu, da je mađarsko nasleđe jedini legitimni izvor političke moći u našoj zemlji – rekao je.
- Ostaću istrajan u svojim naporima da poštujem, sprovodim i zaštitim nasleđe suverenog mađarskog naroda u svim okolnostima i tražim isto to od svojih kolega, bilo da su u vladajućoj partiji ili opoziciji.
U popodnevnim satima, predstavnici 12 nacionalnih manjina takođe su položili zakletvu pred predsednikom parlamenta. Većina govornika je zakletvu položila na svom maternjem jeziku.