2024. április 20., szombat

Új vezetők a zombori közvállalatokban

A zombori városi képviselő-testület legutóbbi ülésén, amelyen határoztak Aleksandar Karađorđević szerb király szobrának visszaállításáról – amit az egyik ellenzéki képviselő a Szerbiában uralkodó Karađorđević-emlékműállítási epidémia részének nevezett –, kádercserék is történtek. Az Energana kommunális közvállalat élére az eddigi megbízott igazgató, Aleksandar Čorak került. A fölterjesztésben elhangzott, hogy öt jelentkező volt erre a munkahelyre, de csak Čorak pályázata felelt meg a mércéknek. Erre nyomban reagált az ellenzék, állítván, hogy most is az történt, hogy valakik valamilyen ígéret fejében benyújtották a pályázatukat, előre tudván, hogy azokat a bizottság elveti. Dunja Prokić képviselő ehhez még hozzáfűzte gyanúját, hogy az Energana a Vodokanal és a Čistoća közvállalatok terhére fölvett bankhitel ellenére nem hogy 120 millió dinárral csökkentette volna adósságát, hanem az jelenleg 250-300 millióra rúg. Az igazgatói kinevezést nagy többséggel megszavazta a testület.
Az ülés végén kerültek napirendre a lemondások és kinevezések a Soko Sportközpontban és a Čistoća kommunális közvállalatban. Duško Sekulić, a Sportközpont eddigi megbízott igazgatója lemondott, majd a következő tárgysorozati pont alatt nyomban kinevezték a Čistoća megbízott igazgatójává. Korábbi helyére Darko Kosanovićot nevezte ki a testület. A Sportközpont megbízott igazgatójáról az ellenzék mindössze annyit tud, hogy „jó fiú”, ám ezt kevésnek tartja a vezető pozícióhoz.
Nikola Pajić, a Čistoća igazgatója személyes okokra hivatkozva mondott le, de gyanítható, hogy ténylegesen koalíciós pártmegállapodás áll a háttérben. Pajić a hírek szerint a közelmúltban a Mozgalom a Szerb Királyság Visszaállítására soraiból átlépett a Szerb Haladó Pártba, igazgatói fotelje viszont a koalíciós megállapodás szerint a Szerb Megújhodási Mozgalom számára volt fönntartva.
Az ellenzék a Čistoća új vezetőjének kinevezése kapcsán is elégedetlenségének adott hangot, mondván, a közvállalat dolgozói közül kellett volna inkább választani tapasztalt szakembert, nem pedig egy tornatanárra bízni a város kommunális szféráját.