2024. április 20., szombat

Százkilenc éves a zeneiskola

Az Isidor Bajić Zeneiskola 109. születésnapját ünnepelte tegnap. Ebből az alkalomból három helyen a városban szabadtéri koncertet adtak növendékei.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A zenekedvelők a Templomudvarban (alsó felvételünkön), a Laza Telečki utca 2. előtt, valamint a Duna parkban lévő nyári kertben élvezhették a dallamokat. Az iskolát 1909-ben létesítette Isidor Bajić, ő volt az első igazgatója, a Njegoš utca 9. alatti épületbe (felső felvételünkön) 1953-ban költözött be.

Jelenleg 147 tanár és 23, a tanításban közvetlenül részt nem vevő alkalmazott igyekszik itt átadni a zeneművészet tudományát 1205 zenehallgató növendéknek. Közülük 696-an általános zeneiskolai tanulmányokat folytatnak itt, középiskolai tananyagot 238-an hallgatnak, a többi diák a futaki, különálló iskolarészlegben tanul. A karok közül megtalálható itt a zongorakar, a fúvós- és vonós hangszerek karai, a harmonikakar, a szólóénekkar, a több hangszeres zenélésre nevelő kar, és a zeneelméletet tanító kar is. A felsorolt adatokból egyértelműen kiderül, hogy a Njegoš utcai épület (felvételünkön) már régóta szűkösnek bizonyult. Az önkormányzat és a tartomány együttműködésének köszönhetően hamarosan elkészül a Limán városrészben az új zeneiskola épülete, ahova majd a karok többségét átköltöztetik.

A tegnapi, Találd meg az ihletet elnevezéssel megtartott, születésnapi akciónak humanitárius jellege is volt, a zeneiskola egyik, beteg diáklányának, Dragana Stanimirovnak a gyógykezelésére gyűjtik az adományokat.