2024. április 23., kedd

Györe nagy hajrája

Györe László nehéz helyzetben volt a bosnyák Tomislav Brkić ellen a római challenger 2. fordulójában, hisz a döntő játszmában ellenfele 4:2-re vezetett, és négy breaklabdája volt. Györe mindet hárította, tíz perccel később ő hagyott ki két meccslabdát, de 6:5-nél a harmadikat már értékesítette, és a negyeddöntőben a 33 éves és a ranglistán 139. olasz Simone Bolellival találkozik.

Az első játszma derekán breaklabdát váltottak, de egyikük sem szerzett előnyt. A rövidítésben azután Györe leadta az 5:2-es vezetést, de 5:5 után megnyerte a vezetéshez szükséges két pontot. A második játszma elején a bosnyák azonnal előnyhöz jutott, Györe pedig 1:5-ről már nem volt képes fordítani. A döntő játszmában, Brkić 2:1-es vezetésénél Györét gyúrni kellett, de folytatta, és a fent leírt nagy hajrával nyert.

Novak Đoković Madridban sem közelítette meg egykori formáját. A japán Kej Nisikori feletti rajtgyőzelem sem lendített a volt világelső szerben, akit tegnap a brit Kyle Edmund múlt felül három játszmában. E vereség egyik következménye, hogy Đoković nem védte meg a tavalyi pontokat, és a legjobb esetben is a ranglista 18. helyére csúszik vissza.

A rajton breaket váltottak, majd 3:2-nél újra Edmund került előnybe, és azt meg is védte. A második játszmában a brit visszaesett, és a harmadikban is 2:2-nál szép esélyt nyújtott Novaknak, aki a három kötött breaklabdát nem használta ki. Đokovićot a hibasorozat megingatta, a folytatásban már nem nyert játékot, és már költözhet is Rómába, az idény ötödik 1000-es rangú tornájára, ahol még nehezebb feladat vár rá, hisz tavalyról döntőt véd.

A női tornán kiesett a 2. kiemelt dán Caroline Wozniacki, ami azt jelenti, hogy a román Simona Halep világelsősége nem forog veszélyben.

Ivana Jorović a japán Fukuokában helybeli lányt győzött le a rajton, és a 2. fordulóban is japánnal, a ranglistán 211. Junri Namigatával mérkőzik. Stollár Fanny Rómában már negyeddöntős. A magyar a rajton francia és svájci riválist győzött le, az elődöntőért pedig a 23. születésnapját ma ünneplő, a ranglistán 318. horvát TenaLukasszal játszik.