2024. március 19., kedd
Énekelt Versek XXIII. Zentai Fesztiválja

Határokon átívelő költészet, zene és barátságok

Hugyik Richárdot, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatóját kérdeztük
Hugyik Richárd

Hugyik Richárd

Az Énekelt Versek Zentai Fesztiválját, a Magyar Nemzeti Tanács által kiemelt jelentőségűvé nyilvánított rendezvényt idén 23. alkalommal szervezi meg a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel karöltve. A rendezvény május 9. és 13. között zajlik a zentai Művelődési Házban, valamint, a tájolási programnak hála, a Vajdaság egyéb településein. 

A részletes programot közlő beharangozót követően egy interjút is készítettünk Hugyik Richárddal, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatójával.
– Hagyományos, kiemelkedő jelentőségű rendezvényünk ez a fesztivál, melynek ötletadója, alapítója és kiteljesítője Hajnal Jenő, művelődési központunk egykori igazgatója. Hogy milyen erősek az alapjai, az is mutatja, hogy 23 éve minden évben sor kerül rá, és a teljes Kárpát-medencét felöleli. Egyik rendkívül fontos jellemzője, hogy összekapcsolja az irodalmat és a zenét. Rendre a kortárs vajdasági magyar költészet legjelentősebb alkotóinak verseit választjuk ki kötelező megzenésítésre, emellett nagy hangsúlyt helyezünk a különféle évfordulókra is, nincs ez másképp idén sem.
Mekkora az érdeklődés a részt vevő csapatok számát tekintve?
– Idén 13-an jelentkeztek, de voltak olyan évek is, amikor 20-on felül volt a versenyző együttesek és szólisták száma. Ez is mutatja, hogy létezik egy réteg, mely számára fontos ez a fesztivál, és vannak rendszeresen visszatérő csapatok is, mind a Vajdaságból, mind a Kárpát-medence egyéb területeiről. Hogy a rendezvény nem ragadt meg regionális szinten, az nagyban köszönhető a VMMI szervezői munkájának.
A versenyprogram mellett egyéb események is zajlanak. Hogyan épül fel a fesztivál?
– Meglehetősen szerteágazóak a programok. Van tájoló jellege is a rendezvénynek, gyermekprogramokat is tartunk, idén Gryllus Vilmossal, azután ott van maga a verseny, a végén pedig a gálaműsor, melyen hagyományos módon ezúttal is a Kaláka fog koncertet adni. A VMMI-nek a tájolásban is nagy szerepe van, és ennek köszönhetően nem csak Zentáról szól ez a történet. Idén például Versecen is lesz majd egy Török Máté-koncert. A város ugye a szórványhoz tartozik, ahol talán már kétszáz magyar sem lakik, viszont egy nagyon szép és fontos községről van szó, ahol igen lelkesen várják ezt az eseményt.
Tapasztalatod szerint mekkora az igény a rendezvényre a közösség részéről?
– Magasművészetet közvetítő eseményről beszélünk, amely egy bizonyos réteget vonz. Mindez igazából egy missziót is teljesít, amely megpróbál különféle művészeti területeket összekapcsolni. A költészet, főképp a kortárs költészet elég nehezen szólítja meg az embereket. Viszont egy zenei világban elhelyezve már közelebb tudjuk hozni a közönséghez, különös tekintettel a fiatalokra. Általában jól szokott sikerülni, küzdelmes munkát folytatunk, hogy minél inkább és minél több helyen megszólítsuk őket. A tájolás és a versenyprogram esetében ez több-kevesebb sikerrel szokott megvalósulni, a gálaműsor viszont minden alkalommal telt házzal megy. Évről évre igyekszünk egyébként alakítgatni, javítgatni a fesztiválon, hogy a közönség igényeinek is jobban megfeleljünk. Az egésznek a fesztivál jellege nagyon erős identitást alakít ki a csapatok között is, ami az érdeklődőkre is kifejti hatását. A zenészek között az évek folyamán szoros baráti kapcsolat alakult ki, mely átíveli a határokat, és mindeközben fontos szakmai tanácsokat is adnak egymásnak, ami elősegíti a fejlődésüket, csakúgy mint a szakmai zsűri értékelése.
Hogyan látod az Énekelt Versek jövőjét?
– Úgy gondolom, ilyen kisvárosban, mint Zenta, egy ilyen jellegű fesztivált életben tartani és továbbfejleszteni csodálatos és nagy dolog. Miközben tisztában vagyunk vele, hogy a mai világ nem erről szól, noha erről kellene szólnia… Az Énekelt Versek a vajdasági magyar művelődési élet fontos rendezvénye, amelyet életben tartunk, és fogunk is tartani a jövőben is. Sikerült bekerülnie egyébként egy IPA-projektbe, ami tovább növeli a lehetőségeinket.