2024. április 20., szombat

„Az ég és a föld elmúlik, de az én beszédeim nem múlnak el”

Megnyílik Csantavér első múzeuma – a Bibliamúzeum

Hatszáz kiállítási tárgyat, kilencven nyelvet és mintegy kétezer évet ölel fel a Szerbiában és Csantavéren is egyedülálló Bibliamúzeum, amelyet a Baptista Imaház épületében rendezett be Nagy Tibor. Különféle dátumok, kiadások, nyelvek képviseltetik magukat, valamint a bibliai korból származó gyakorlati eszközök, ami által még közelebb kerül a Biblia és annak kora a látogatókhoz. Jelenleg a múzeum a Baptista Imaház helyiségében található, s ha tovább bővül, akkor még elválik, hogy hol fogják ezt az egyedülálló múzeumot berendezni Csantavéren. 

A térségben, sőt Szerbiában sincs hasonló, így ebből a szempontból ez kuriózum. Isten igéjének hirdetése mellett szeretnék azt is, hogy Csantavér középpontba kerülhessen, hiszen ez az első múzeum Csantavéren. Erről is beszélgettünk Nagy Tiborral, a Baptista Imaház lelkipásztorával, a múzeum vezetőjével.
Honnan ered a Bibliamúzeum ötlete?
– Fiatal koromban is már volt gyűjtői vénám, majd miután Isten felé fordultam, a tanulmányaim során elkezdtem Bibliákat gyűjteni. Különféle Bibliák kerültek a kezembe, nagyjából harminc példányom volt. Egy református lelkipásztorral való találkozásom során hallottam először arról, hogy egy református templom hátsó részében kialakítottak egy bibliamúzeumot. Nagyon megtetszett az ötlet, és úgy gondoltam, mennyire jó lenne, ha ebben a térségben is kialakíthatnánk valami hasonlót, lenne lehetőségünk bemutatni az embereknek a Bibliát. Felvettük a kapcsolatot, talán itt indult el, majd innen egészen gyorsan, két év alatt szaporodott a gyűjtemény. Azóta folyamatosan építjük a kiállítást.


Hogyan tudtak szert tenni a különféle Bibliákra?
– Kezdetben, mint ahogy említettem, már volt néhány Bibliám, majd lassan gyűjtöttem őket más nyelveken is, ami szintén ki van állítva. Szerteágazó kapcsolatrendszerrel rendelkezem, sokat utazom, és ahogy beszéltem az ötletről másoknak is, úgy segítettek ők is. Ide került Csantavérre többek között a szabadkai református Póth Emil lelkipásztor családi gyűjteménye is, de egész Európa-szerte sikerült Bibliákat szerezni. Sok értékes régi könyvet találtam az interneten és az antikváriumokban is. Egyre többen hallják, egyre több emberhez eljut a kezdeményezés, és egyre többen szólnak, hogy szeretnének adományozni, eladni kiadásokat.
Mi a kiállítás célja, különlegessége?
– Nemcsak Bibliákat, hanem hozzá és a korszakhoz kapcsolódó tárgyakat is gyűjtünk. Isten a Bibliát egy bizonyos időbe helyezte el, fejlődésen megy keresztül az első század végéig, valamint benne van egy térben, kultúrában. Éppen ezért szeretnénk olyan tárgyakat is bemutatni, amelyek ahhoz a kultúrához, térséghez tartoznak, kapcsolódnak, hogy ezáltal azt jobban megértsük. A múzeum híd szeretne lenni, összekötni a ma emberét a bibliai időkkel. A kiállítás szinte minden fordítást, nyelvet, korszakot megkísérel felölelni, és folyamatosan bővül. Szeretnénk, ha ez a kiállítás egy olyan hely lenne, ahol a Biblia megelevenedik, közelebb jön a múlt, a jövő pedig kiélesedik. Eredeti és ritka példányaink is vannak, valamint hasonmás kiadások is. A magyar nyelvű bibliakiadások végigkövethetőek, hasonmás és eredeti kiadásokkal, nyolcvan-kilencven nyelven vannak még kiadásaink, szinte minden nyelvterületről, magyar Újszövetségünk rovásírással, valamint Braille-írással is vannak példányaink. Az ég és a föld elmúlik, de az én beszédeim soha el nem múlnak – ez motivál minket arra, hogy az örök isteni szót bemutassuk, megőrizzük, felkeltsük az érdeklődést iránta.
Mivel készülnek a megnyitóra?
– Május 19-én lépünk a nagyközönség elé, hiszen mi is bekapcsolódunk a Múzeumok Éjszakájába, a honlapon is fel van tüntetve Csantavér. Ezt követően ősszel szeretnénk egy megnyitót, ahová meghívnánk szakembereket, fordítókat, egyházi vezetőket. Maga a múzeum szó nagy dolgot sejtet, értékes dolgot. A Biblia nem múzeumi, hanem használati tárgy, az élet kenyere, de fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy ez érték, és itt értéket gyűjtöttünk össze. Az Isten igéje, szava értékes, és ezt az emberek elé kell helyezni.