2024. április 24., szerda

Megjegyezzük, kik álltak mellettünk

Ciprus határozottan támogatja Szerbia területi integritását – Belgrádi látogatáson a szigetország elnöke

Szerbiával senki sem kommunikálhat az ultimátumok és fenyegetések nyelvén, és arra sem kényszerítheti az államot senki, hogy a nemzetközi joggal ellentétben álló, kizárólag albán érdekeknek megfelelő megállapodást kössön – jelentette ki Aleksandar Vučić államfő a Níkosz Anasztasziádisz ciprusi elnökkel folytatott mai megbeszélésen. A vendég arról biztosította vendéglátóját, hogy a Koszovó-kérdés rendezése során számíthat Ciprus támogatására. Anasztasziádisz kétnapos hivatalos belgrádi látogatáson tartózkodik, Vučić ünnepélyes keretek között a Szerbia Palota előtt várta be a rangos vendéget.

Legmagasabb katonai tiszteletadás Níkosz Anasztasziádisznak, Ciprus elnökének (Fotó: Beta)

Legmagasabb katonai tiszteletadás Níkosz Anasztasziádisznak, Ciprus elnökének (Fotó: Beta)

Az együttes sajtótájékoztatón a szerb elnök köszönetet mondott a szigetország vezetőjének, amiért Szerbia azok között az európai uniós országok között van, amelyek továbbra is nagy tiszteletben tartják területi integritását, és nem ismerték el a déli tartomány kikiáltott függetlenségét. Azért is háláját fejezte ki, hogy Ciprus folyamatosan támaszt nyújt az országnak az európai integrációs útján. Vučić úgy fogalmazott, Szerbia készen áll mindenkivel tárgyalni, de nem fogja elfelejteni, kik álltak mellette akkor, amikor a legnehezebb helyzetben volt. A nemzetközi kapcsolatokat mindig az érdekek irányítják – jegyezte meg a szerb köztársasági elnök, Szerbia és Ciprus azonban már hosszú ideje őszinte barátságot ápol, egymás támogatása jellemzi a kapcsolatokat, s ez ritka jelenségnek számít a nemzetközi politikai színtéren.

Vučić ismertette vendégével a brüsszeli megállapodás részleteit is, s azt, hogy eddig mit teljesített az aláírtakból Belgrád, és mit (nem) teljesített Pristina, utalva ezzel a szerb községek közösségének megalapítására. Szerbia továbbra is elkötelezett híve a kompromisszumos megoldásnak, nem lehet azonban kompromisszumként tekinteni semmilyen zsarolásra, fenyegetésre sem – állapította meg.

IDEGENFORGALOM ÉS INFRASTRUKTÚRA

Vučić kijelentette, hogy a nehézségek ellenére is kiáll az ország európai felzárkózási folyamatának folytatása mellett. Igaz, hogy megoldásra vár a 35. tárgyalási fejezet is, amelyik Koszovóval foglalkozik. Egyik uniós tagjelölt államnak sem kellett hasonló fejezettel megbirkóznia csatlakozása előtt – mutatott rá. A szerb államfő azt is bejelentette, hogy hamarosan Ciprusra látogat, hogy viszonozza Anasztasziádisz látogatását. Ezalkalommal tárgyalnak majd a kapcsolatok további mélyítéséről, de gazdasági fórumot is szerveznek. Az államfő azt szeretné, ha az idegenforgalom Szerbia javára is fejlődni tudna, s minél nagyobb számban érkeznének a szigetállam polgárai. Az építőipar, az infrastrukturális projektumok, a gabonaexport, a bankszektor együttműködése is a kooperáció lehetőségeit jelenti. Meggyőződésének adott hangot, hogy a kereskedelmi együttműködés értéke növekedni fog a két ország között, s a jövőben a korábbinál több szerbiai turista látogat el Ciprusra.

TÖRTÉNELMI, BARÁTI, VALLÁSI SZÁLAK

Mindaddig, amíg hatályban van az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozata, a koszovói függetlenség jogellenesnek minősül – ítélte meg Anasztasziádisz, aki támogatásáról biztosította Szerbiát a Koszovó-ügy és az uniós csatlakozás terén is. Közös érdek a Ciprus és Szerbia közötti kapcsolatok fejlesztése, hiszen a két országot történelmi, baráti, vallási szálak is összekötik. Meggyőződésének adott hangot, hogy Szerbia helye az EU-ban van, s elismerően szólt a csatlakozási tárgyalások során elért eddigi eredményekről. A ciprusi államfő tájékoztatta a szerb kollégát az égei-tengeri kihívásokról és a ciprusi problémák rendezésének előrehaladásáról.

A szerb és a ciprusi államfő rangos állami kitüntetéssel jutalmazta meg egymást a két ország közötti kapcsolatok fejlesztése érdekében tett eddigi lépések elismeréseként.