2024. április 18., csütörtök

Hamarosan alkotmánymódosítás

29 szakaszban módosítanák az alaptörvényt

Habár a Szerbia és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalások 23. fejezete akciótervének értelmében Szerbiának tavaly év végéig kellett volna módosítania az ország alaptörvényét, ez nem történt meg. Az igazságügyi minisztérium idén április közepén tette közzé honlapján az alkotmány módosításának aktuális tervezetét, valamint az alkotmánytörvény, azaz a módosított alkotmány kísérő törvényének a munkaváltozatát. Összesen 29 módosítót, azaz módosítási javaslatot dolgoztak ki. Nela Kuburović, igazságügyi miniszter korábban azt mondta, az év első felében kerül elfogadásra a módosított alkotmány.

A Velencei Bizottság, az Európa Tanács független tanácsadó szervének küldöttsége ma vendégeskedett Belgrádban azzal a céllal, hogy első kézből tájékozódjon az előkészített módosítási javaslatokról. A küldöttséget Aleksandar Vučić, államfő fogadta. A találkozón jelen volt Nela Kuburović is.

A találkozót követően kiadott közlemény szerint Vučić arról biztosította a küldöttséget, hogy Szerbia az igazságügyre vonatkozó fejezethez kapcsolódóan kidolgozott módosító javaslatokkal kíván egyensúlyt teremteni a bírói hatalom függetlensége és felelőssége között. A cél az, hogy a polgárok számára hatékony és minőséges igazságügyi szolgáltatások váljanak elérhetővé, emelte ki az államfő, majd elismerte, hogy a szerbiai igazságügy pillanatnyilag igencsak lomha. Szerbia kész meghallgatni és figyelembe venni a Velencei Bizottság észrevételeit, annak érdekében, hogy magasabb szintre emelje a joguralmat az országban, biztosította a küldöttséget Vučić.

Szerbia alkotmányos reformja fontos és a megfelelő irányba megtett lépés, értékelte a Velencei Bizottság küldöttsége. Mint kiemelte, az alkotmányos reform folyamatában szükség van a releváns tényezők közötti aktív párbeszédre.