2024. április 25., csütörtök

Moszkvában is Koszovóról

Aleksandar Vučić tartalmasnak és őszintének minősítette a Vlagyimir Putyinnal folytatott beszélgetést

Elsősorban Koszovóról, Oroszország ezzel kapcsolatos álláspontjáról, a nyugat-balkáni régióban jellemző helyzetről, valamint a Szerbia és az Oroszország közötti gazdasági és hadiipari együttműködésről beszélgetett kedden este Moszkvában Aleksandar Vučić szerb és Vlagyimir Putyin orosz államfő. Vučić tegnap Moszkvában részt vett a fasizmus feletti győzelem alkalmából megtartott, a Halhatatlan Ezred elnevezésű felvonuláson, megkoszorúzta az Ismeretlen Hős emlékművét, és megtekintette a hagyományos katonai felvonulást.

Vlagyimir Putyin ígéretet tett arra, hogy Moszkva a jövőben is következetesen képviseli a Koszovóval kapcsolatos álláspontját – nyilatkozta kedden este Aleksandar Vučić. Mint hozzátette, Oroszország és Moszkva beleegyezése nélkül nemzetközi szinten lehetetlen megoldani a koszovói kérdést. A Putyinnal folytatott beszélgetés széleskörű és őszinte volt – értékelte a szerb államfő, megállapítván, hogy Putyinnal a legtöbb kérdéskör tekintetében egyetértenek. Vučić szerint látogatásának alkalmával, illetve az orosz államfővel folytatott beszélgetés során sikerült megerősíteni a Szerbia és az Oroszország közötti kapcsolatokat.

– A beszélgetés során elmondtam, hogy Koszovó ügyében Szerbia nyitott a kompromisszumra, ugyanakkor soha nem bólint rá saját megalázására és a nemzetközi jog megtaposására. Arra kértem Putyint, hogy Oroszország, mint a világ egyik legbefolyásosabb nagyhatalma, az ENSZ-ben és minden egyéb releváns nemzetközi szervezetben segítsen képviselni Szerbia Koszovóval kapcsolatos álláspontját – fogalmazott Vučić.

Aleksandar Vučić a Halhatatlan ezred elnevezésű sétán, nagyapjának, Anđelko Vučićnak a fényképével (Beta)

Aleksandar Vučić a Halhatatlan ezred elnevezésű sétán, nagyapjának, Anđelko Vučićnak a fényképével (Beta)

Mint a szerb államfő beszámolójából kiderült, a felek az energetikáról, a Szerbia és az Oroszország közötti árucsere-forgalomról, a hadiipari együttműködésről, Oroszországnak a szerbiai vasúthálózat felújításában betöltött szerepéről, valamint a fasizmus elleni küzdelemhez hasonló értékek közös képviseletéről, illetve népszerűsítéséről is beszélgettek. A hadipari együttműködésről, azaz annak jövőjéről Vučić nem kívánt részleteket elárulni, szavai szerint ezek a tárgyalások folytatódnak, és ezen a téren sok minden Szerbia képességeitől függ.

A szerb államfő elmondása szerint Putyin elfogadta a meghívását és valamikor év végén Szerbiába látogat. Korábban Vučić azt mondta, hogy Putyin lesz az egyik díszvendég a Vajdaság Szerbiához való csatolása és a Szerbiának az első világháborúban aratott győzelme alkalmából szervezendő központi ünnepségen.

A négyszemközti beszélgetést megelőzően Putyin a sajtónak nyilatkozva örömének adott hangot, amiért a szerb államfő egy, az orosz és a szerb nép számára jelentős esemény évfordulóján érkezett Moszkvába. Emellett az idén emlékeznek meg a Szerbia és Oroszország közötti diplomáciai kapcsolatok kialakításának 180. évfordulójáról – emelte ki Putyin, majd az árucsere-forgalommal kapcsolatban elmondta, hogy tavaly 23 százalékkal növekedett az előző évhez képest.

A fasizmus feletti győzelem alkalmából szervezett moszkvai rendezvénysorozaton Vlagyimir Putyin, Aleksandar Vučić és Benjámín Netanjáhú, Izrael miniszterelnöke tegnap megkoszorúzta az Ismeretlen hős emlékművét. A központi ünnepségen, a hagyományos katonai felvonuláson mindhárom ország – Oroszország, Szerbia és Izrael – himnusza is felcsendült. Vučić a Halhatatlan ezred elnevezésű sétán is részt vett. Ebből az alkalomból nagyapjának, Anđelko Vučićnak a fényképét tartotta maga előtt.

– A szüleim megtalálták megboldogult nagyapám fényképét. A második világháborúban az usztasák ölték meg. Putyin elnök mellett fogok sétálni több százezer emberrel. Ezzel azt üzenjük, hogy soha nem feledjük azokat, akik a fasizmus elleni küzdelemben vesztették életüket. Reméljük, hogy nem ismétlődnek meg azok az idők – nyilatkozta Vučić.

Egyesek halhatatlanok

A Halhatatlan ezred elnevezésű séta 2012-ben vette kezdetét. Akkor a nyugat-szibériai Tomszk városában újságírók kezdeményezésére május 9-én a város lakói családi fényképekkel vonultak fel. A fényképek a fasiszta erők elleni honvédő háborúban részt vett hozzátartozóikról, családtagjaikról készültek. Mások a honvédő háborúban részt vett hozzátartozóik személyes dokumentumaival és katonai jelvényeivel vonultak fel. Egy évvel később 120 másik település csatlakozott az akcióhoz, már nemcsak Oroszországban, hanem Ukrajnában és Kazahsztánban is. 2014-ben a kezdeményezést hivatalosan is elismerték történelmi-patrióta egyesületként, beindították a projektum honlapját, amelyen ma már több ezer történet olvasható az egykori hősökről. Az elmúlt egy-két évben már több mint félmillió orosz vonult fel hozzátartozójának a fényképével. Vlagyimir Putyin 2015-ben csatlakozott először a sétához, édesapja fotóját maga előtt tartva.