2024. április 25., csütörtök

A korrupcióellenes harc mindannyiunk kötelessége

A tartományi korrupcióellenes tervet 15 tematikus egységre vonatkozóan fogalmazták meg

Tegnap a Tartományi Képviselőházban a tartományi korrupcióellenes terv részleteit mutatták be, és ezáltal megnyitották a közvitát a témában. A jelenlevők között voltak a Korrupcióellenes Ügynökség és a tartományi korrupcióellenes terv kidolgozásával megbízott csoport tagjai, valamint a tartományi képviselőház, titkárságok, intézmények, intézetek, szervezetek, szolgálatok képviselői.

A résztvevőket Đorđe Miličević tartományi kormányfőhelyettes köszöntötte. Elmondása szerint a tartományi kormány a kezdetektől fogva felismerte a korrupcióellenes terv jelentőségét. A 2013-ban megfogalmazott nemzeti korrupcióellenes stratégia már zéró toleranciát ír elő. Kiemelte: a korrupció egyetlen formája sincsen megengedve, még ha kisebb alakot is ölt a társadalomban. A korrupcióellenes harcra vonatkozó hatékony intézkedések megfogalmazása részét képezi Szerbia európai integrációs folyamatának is, azon belül a 23. tárgyalási fejezetnek.

Đorđe Milićević (balról az ötödik), Marijana Obradović (balról a hatodik) (Fotó: Dávid Csilla)

Đorđe Milićević (balról az ötödik), Marijana Obradović (balról a hatodik) (Fotó: Dávid Csilla)

– A tartományi kormány minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy megfelelő feltételeket teremtsen, és megfogalmazza mindazokat az intézkedéseket, amelyek elengedhetetlenek a korrupcióellenes harcban. Kizárólag a felelősségteljes és hatékony ügyintézés veheti fel a harcot a korrupcióval szemben, és ez minden polgár érdeke. A tartományi korrupcióellenes terv viszont nemcsak ezekből az okokból kifolyólag fontos, hanem morális feladatnak is számít, minden polgár közös feladata, és azoknak, akik a közszférában dolgoznak, erre külön hangsúlyt kell helyezniük. A korrupcióellenes harc mindannyiunk kötelessége, a személyes és társadalmi felelősség ezen a téren a legmagasabb szinten kell hogy legyen – hangsúlyozta Đorđe Miličević.

A tartományi korrupcióellenes terv modelljéről Marijana Obradović, a Korrupcióellenes Ügynökség igazgatóhelyettese számolt be. A korrupció szempontjából 15 veszélyes területet ismertek fel, ezek közül megemlítette többek között a koncessziós szerződések aláírását, a közbeszerzéseket, a vissza nem térítendő támogatásokat és az adományok kezelését.

Nela Milišić, a tartományi korrupcióellenes terv kidolgozásával megbízott csoport elnöke magát a tervet ismertette. A megbízott csoport a Korrupcióellenes Ügynökség által megfogalmazott modell alapján a tartományi titkárságok, intézmények, szervezetek, szolgálatok közreműködésével 15 tematikus egységre vonatkozóan dolgozta ki a tervet, amely különféle intézkedéseket és célokat foglal magába a korrupció veszélyforrások kezelésében. A Tartományi Képviselőház munkájában meg kell nyilvánulnia a meghatározott intézkedéseknek. Különösen azt tartják fontosnak, hogy a vajdasági döntéshozás áttekinthetőbb, hozzáférhetőbb legyen a nyilvánosság számára, így javaslatot tettek arra is, hogy egy-egy tartományi határozat elfogadását közvita előzze meg, hiszen ez is hozzájárulhatna a korrupció csökkentéséhez.

Szerbiában az első nemzeti korrupcióellenes stratégiát 2005-ben hozták meg, 2006-ban fogadták el a hozzátartozó cselekvési tervet, majd a Korrupcióellenes Ügynökség 2013-ban egy öt évre szóló nemzeti stratégiát dolgozott ki.