2024. április 19., péntek

Újvidéki Színház

Az örök Jeszenyin

Ma, 19 órakor az Újvidéki Színház nagytermében a színház társulata és a vendégművészek közreműködésével, Milan Belegišanin művészvendég rendezésében a Jeszenyin c. zenés darabot láthatják a nézők.

Újvidék Város Kulturális és Oktatási Titkársága támogatásával került sor a bemutatóra 2017. október 27-én, az októberi forradalom századik évfordulóján, amikor Lénárd Róbert, a darab szövegírója szerint egy birodalom romba dőlt és egy másik megszületett. Ugyanekkor született meg egy költői életmű is, sőt, ekkor szakad ketté a művészet örökre a formalizmus és a hagyománytisztelet ikertestvéreire.

Lénárd Róbert, aki Szergej Jeszenyin versei alapján a dalok szövegeit írta (zenei munkatársa Klemm Dávid m. v.), megpróbált párhuzamot vonni a tocsogó vér és a politikai és művészi ideológiák nagy korszaka között és köztünk, de úgymond 1917 óta a világ semmit sem változott.

Milan Belegišanin rendező szerint az, hogy az ember lelkének a világos vagy éppen az árnyoldala jut előtérbe, attól függ, hogy merre viszi az útja. Tehetséges embereknél amennyiben a két állapot közötti hajszálnyi határ eltörlődik, akkor alakul ki a delírium, skizofrénia. Jeszenyinnél az alkohol volt az az átok, ami ezt a határt leépítette, illetve Mészáros Árpád szerint (aki a nagy költő természetének sötét oldalát, a félelmeit, a kétségeit alakítja), a nőktől való elképesztő függőség is tönkretette. Mészáros Árpád szeret negatív szereplőket, démoni alakokat játszani. Úgy érzi, minél jobban átéli a benne élő sötétséget, annál több fény, öröm és szeretet lesz benne, elviselhetőbbé válik a maga és mások számára is.

A gyermek Jeszenyint Beren Živanac m. v., a költő világos oldalát pedig Karalyos Gábor vendégművész alakítja. Az említett művészeken kívül Crnkovity Gabriella, Ferenc Ágota, Elor Emina, László Judit, Figura Terézia, Krizsán Szilvia, Simon Melinda, Orlovity Sztaniszlava m. v., Magyar Attila, Huszta Dániel, Kőrösi István, Pongó Gábor, Sirmer Zoltán, Soltis Lehel, Ozsvár Róbert m. v., Szalai Bence m. v. az, akit a néző tapssal jutalmazhat.

A darab zenéjét Kornelije Kovač írta, aki ugyan  nem kedveli az olyan embereket, akik isznak, verekednek és kellemetlenek embertársaikkal, viszont tiszteli a művészi kreativitásukat, Jeszenyin költészetéért pedig rajong.

A szerb ajkúak az előadást fordításban kísérhetik.

Jegyet foglalni a 021/657-2526-os telefonszámon lehet.