2024. április 25., csütörtök

Madárdalos május esték

Idén Bácskossuthfalván is lesz Fülemülék éjszakája

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület Fülemülék éjszakája elnevezésű programja már több éves múltra tekint vissza. A rendezvény célja, hogy a polgárok megismerjék a közvetlen közelükben élő, egyik legszebb hangú énekesmadarunkat, a fülemülét (Luscinia megarhynchos). A fülemüle tollazata nem különösebben látványos, de énekével szinte mindenkit képes elvarázsolni. A fülemüle, vagy más néven csalogány, vidékünk egyik legismertebb énekesmadara. Míg más énekesmadarainkat jellegzetes színük, addig a fülemülét jellegzetes énekhangja teszi ismertté. Ez a kis énekesmadár nemcsak Európában, hanem Kelet- és Közép-Ázsiában is jelen van, mint költő faj. A mindössze 16 centiméteres, nagyjából 17–24 grammos, szürke és vörösesbarna színekbe öltözött madár rovarokkal, férgekkel táplálkozik, így a kártevő rovarok egyik fő pusztítója.

Fotó: Sihelnik Ágnes

Fotó: Sihelnik Ágnes

A fülemülék éneke az esti és éjszakai órákban hallható, a bokrokkal, fákkal benőtt területeken. Nagyon gyakori jelenség, hogy a lakott területen is megszólal a fülemüle, főleg a lakatlan házak udvarában, ahol a növényzet már átvette az uralmat. Éppen ezért könnyen felfigyelhetünk a fülemülehímek jellegzetes énekére, melyet a párválasztásnál és a területjelzésnél használnak.

Topolyán május 4-én, míg Kishegyesen május 5-én tartották meg a Fülemülék éjszakáját, melynek keretében egy kellemes május esti séta alatt nem csak a fülemülékkel, hanem más, vidékünkön gyakori énekesmadarakkal is megismerkedhettek a résztvevők.

Sihelnik József ornitológus, az Arcus Környezetvédő Egyesület ornitológiai szakcsoportjának vezetője ismertette a túra során hallott-látott madarakat, és hangsúlyozta a madarak jelentőségét. A túrázók számos érdekes dolgot tudhattak meg az élővilágról, valamint közvetlen környezetükről is, amire eddig talán nem figyeltek fel.

A topolyai túrára főként általános iskolás gyerekek érkeztek, míg a kishegyesi túrán a felnőttek csatlakoztak az egyesület aktivistáihoz. A jó hangulatban telt túra után a résztvevők már hangjuk alapján is felismertek több madarat, ami a túra sikerességéről tanúskodik.

A nyolcadik alkalommal megszervezett Fülemülék éjszakája következő állomása Bácskossuthfalván lesz, ahol május 12-én, szombaton 18 órára várják az érdeklődőket a színház épülete elé, ahonnan a mesterséges tó irányába haladva figyelhetik meg a madarak énekét.