2024. április 19., péntek

Egy hely a tudás szerelmeseinek

Nyílt napot tartottak a Svetozar Marković Gimnáziumban
Kötetlen beszélgetés az informatikai tanteremben (Fotó: Patyi Szilárd)

Kötetlen beszélgetés az informatikai tanteremben (Fotó: Patyi Szilárd)

Szerdán nyílt napot tartottak a Svetozar Marković Gimnáziumban. A rendezvényt úgy szervezték meg, hogy a tantermekben előadásokat, bemutatókat tartottak a gimnázium tanárai, melyeken az érdeklődők megismerkedhettek a gimnáziumban oktatott tantárgyakkal, szakokkal, ezzel kívánták bemutatni a gimnázium tantervét és az iskola szervezettségét. A nyolcadikosok ily módon többek között betekintést nyerhettek a filozófia alapproblémáiba, megtekinthették az informatikatermet és megnézhették a fizikai ingát működés közben. A nyolcadikosokat csoportokba osztva a gimnázium tanulói vezették körbe az intézményben, akik készségesen megosztották tapasztalataikat az iskola mindennapjairól.

Bemutatták a fizikai inga működési elvét (Fotó: Patyi Szilárd)

Bemutatták a fizikai inga működési elvét (Fotó: Patyi Szilárd)

– Őszre két osztályt indítunk magyar nyelven, a természettudományi és a társadalmi-nyelvi tagozatot. Mindkét szakra harminc diákot tervezünk felvenni. Intézményünkbe természetesen annak kell beiratkoznia, aki tudja, hogy egyetemen szeretne tanulni, ugyanis a gimnáziumnak az a jellegzetessége, hogy nagyon alapos és széleskörű tudást biztosít a továbbtanuláshoz – nyilatkozta lapunknak Pletikoszity Balázs igazgatóhelyettes, informatikatanár.

– Én azért ajánlom a nyolcadikosoknak a társadalmi-nyelvi tagozatot, mert mindenki egy olyan általános tudást kap a tanulmányai során, amit az élet bármely területén felhasználhat. Az iskolában emellett sok versenyt rendeznek, helyesírásból, nyelvtanból, amelyeken a diákok kimagasló helyezéseket érnek el. Akinek csak egy kicsi érzéke is van az irodalomhoz, az itt ki tud bontakozni, mert a tanárok nagyon segítőkészek – mondta Patocskai Laura, a gimnázium társadalmi-nyelvi tagozatának végzős diákja.