2024. április 25., csütörtök

Minden harmadik iskolás gyermeknek rossz a testtartása

Sportnépszerűsítő akciót szerveznek a Jovan Mikić Általános Iskolában

Csütörtökön van a testmozgás nemzetközi napja. Ebből az alkalomból a Jovan Mikić Általános Iskolában 11 és 13 óra között sportnépszerűsítő akciót szerveznek, tudtuk meg a Szabadkai Közegészségügyi Intézetben szerdán megtartott sajtótájékoztatón.

Dr. Nada Kostić Bibić a Szabadkai Közegészségügyi Intézet képviseletében hangsúlyozta, a rendezvény célja, hogy népszerűsítsék a testmozgást, mert a világon évente 3,2 millió ember hal meg a nem elégséges testmozgás következtében.

Dr. Nada Kostić Bibić, Iso Planić, Marija Milodanović, Jelena Pavlović és Bane Matejin (Fotó: Patyi Szilárd)

Dr. Nada Kostić Bibić, Iso Planić, Marija Milodanović, Jelena Pavlović és Bane Matejin (Fotó: Patyi Szilárd)

– A kutatások azt mutatják, hogy az ajánlott napi fél órás sétát Szerbiában a felnőtt férfiak 55 százaléka, míg a nők 46 százaléka végzi el. Szabadidejükben heti három alkalommal a férfiak mindössze 16, míg a nők 5 százaléka végez valamilyen sporttevékenységet – mutatott rá Nada Kostić Bibić, és hozzátette, hogy a vizsgálatok alapján Szabadkán minden harmadik iskolás gyermeknek helytelen a testtartása, ami a nem elegendő testmozgás következménye.

Marija Milodanović, a Jovan Mikić Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy immár negyedik alkalommal ad otthont az iskola a rendezvénynek, Iso Planić hegymászó pedig kiemelte, hogy az iskolában egy mesterséges sziklát állítanak fel, amit majd meg lehet mászni.

Jelena Pavlović, a Szabadkai Gyógyszertárak képviselője elmondta, hogy csütörtökön a polgárok vitaminkészítményeket próbálhatnak ki a gyógyszertárakban, valamint a gyógyszerészek életmód-tanácsadást adnak.

Bane Matejin, az AKA fitneszklub tulajdonosa, felkért mindenkit, hogy aki szeretne egy tíz-tizenöt perces testmozgást, jöjjön el az iskolába és próbálja ki az aka fight fitnesst.