2024. március 28., csütörtök

Európa napján Európa-infósarok

A szabadkai Helyi Demokráciaközpont és az Európa Mozgalom helyi szervezete Szabadka Város önkormányzatával együttműködve egy EU-infósarok megnyitásával ünnepelte meg Európa napját. Az aktivisták három pultnál várták az érdeklődőket, akik többet szeretnének tudni az Európai Unióról, a tagországokról, a működéséről, illetve azon gazdasági és egyéb lehetőségekről, amelyek nyitva állnak nemcsak az uniós polgárok, hanem egyéb európai országok állampolgárai előtt is.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

– A mostani akciónkkal azon uniós programokra igyekszünk felhívni a figyelmet, amelyekben Szerbia is részt vesz, ezek az Európa a polgárokért, a Kreatív Európa és az Erasmus +. Mindezen programokban magánszemélyek, oktatási-művelődési intézmények, helyi önkormányzatok, civil szervezetek is részt vehetnek. Ezek olyan lehetőségek, amiket meg kell ragadni, és Szabadka, illetve a szabadkaiak az eddigiek során is sikerrel pályáztak bizonyos alapoknál – nyilatkozta a médiának Silvija Patarčić, a Helyi Demokráciaközpont helyi koordinátora.

A rendezvényen jelen volt Ilija Đukanović, a Szabadkai Városi Tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja is, aki elmondta, azzal, hogy a különböző vállalatok, szervezetek, illetve az önkormányzat részt vesznek a különböző uniós pályázatokon, növekedhet az itt élők életszínvonala.

– Ez a nap alkalmas arra, hogy polgártársaink minél több információt szerezzenek az Európai Unióról. És habár mindig elsősorban arról beszélünk, hogy a fiatalok előtt milyen lehetőségek állnak, úgy gondolom, az idősebb korosztály tagjai is sok hasznos információhoz juthatnak az információs pultoknál – fogalmazott a tanácsos.