2024. április 26., péntek

Győzelem napi megemlékezés

Május 9-e Európa-szerte a győzelem napja. Ezen a napon a kontinensen hivatalosan véget ért a második világháború. A győzelem napja alkalmából Európa és ezen belül természetesen Szerbia több településén is megemlékeznek a fasizmus feletti győzelemről.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

Szabadkán a hagyományokhoz híven a fasizmus áldozatainak terén felállított emlékműnél emlékeztek meg az eseményről. A rendezvényen több intézmény és civil szervezet is képviselte magát. A program az emlékmű megkoszorúzásával kezdődött. Az emlékezés virágait a helyi önkormányzat nevében Szabadka Város képviselő-testületének alelnöke, Vojnić Veljko helyezte el, míg Szerbia kormánya nevében Dragi Vučković, észak-bácskai körzeti megbízott. Ezt követte Oroszország, a Harcos Szövetség Városi Bizottsága, a Szabadkai Zsidó Hitközség képviselője, majd több civil szervezet is megkoszorúzta az emlékművet, többek között a Tito Központ és a Szent Vlagyimir Fejedelem Szerb–Orosz-Fehérorosz Baráti Társaság.

Ezt követően a résztvevők egyperces csenddel emlékeztek meg a háború áldozatairól, majd beszédek, illetve a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium tanulóinak szavalatai hangoztak el.