2024. április 25., csütörtök

Több napirendi pont Moszkvában

Aleksandar Vučić hálás Vlagyimir Putyinnak, amiért tiszteli Szerbiát

Ankarából Aleksandar Vučić köztársasági elnök Moszkvába utazott, ahol tegnap este Vlagyimir Putyin orosz államfővel tárgyalt, majd munkavacsorán vett részt a Kremlben, ma pedig jelen lesz a fasizmus feletti győzelem alkalmából szervezett, a Halhatatlan ezred elnevezésű katonai felvonuláson. Mint tegnap délután a szerbiai sajtónak nyilatkozva a szerb államfő kifejtette, kéréssel érkezett Putyinhoz. Arra fogja kérni az orosz államfőt, hogy a jövőben mélyrehatóbban foglalkozzanak a koszovói kérdéssel. Ha arra kerül a sor, hogy a témával kapcsolatban a világ nagyhatalmai közül többen is saját megoldási javaslattal állnak elő, Oroszországnak is rendelkeznie kell(ene) saját javaslatával – érvelt a szerb államfő.

– Arra fogom kérni Putyin államfőt, hogy fogalmazza meg a Koszovóval kapcsolatos álláspontját, és ezt minden releváns nemzetközi szerv és szervezet előtt képviselje. Értékelésem szerint eljött az ideje annak, hogy a koszovói kérdést mélységeiben kezeljük. Oroszország eddig közvetlenül támogatta Szerbiát területi integritásának megőrzésében és abban, hogy megőrizze tényleges függetlenségét, valamint katonai semlegességét. Ennek kapcsán ismét megerősítem majd, hogy Szerbia a jövőben is őrizni kívánja katonai semlegességét, és nem tervez a NATO-hoz csatlakozni – fogalmazott Vučić, aki Koszovó témájához kapcsolódóan nem tett említést arról, hogy mikor mutatja be a szerbiai közvéleménynek a koszovói kérdéssel kapcsolatos megoldási javaslatát, amelyet április végére harangozott be.

Koszovó és Szerbia területi integritásának témája mellett a szerb államfő – mint erre rámutatott – a Szerbia és az Oroszország közötti gazdasági és katonai együttműködésről, valamint a nyugat-balkáni térségben jellemző helyzetről is tárgyalni kíván. A katonai felszerelés mindig fontos téma a Putyinnal folytatott beszélgetések során, ezúttal a MiG-ekért mond majd köszönetet – emelte ki az államfő.

Habár Vlagyimir Putyin hétfőn megtartott elnöki beavatására Aleksandar Vučić nem kapott meghívást, tegnap kifejtette, hogy megtiszteltetésként éli meg, hogy az orosz államfő beavatását követően ő lehet az első külföldi politikus, aki tárgyal Putyinnal.

– Az emberek tudják és érzik, hogy többféle politikai vezető létezik. Olyan, aki mások álláspontját ismételgeti és olyan, akinek saját álláspontjai vannak. Nekünk saját álláspontunk van. Valóban, Szerbia célja az európai integráció, ugyanakkor mi semmiféle szankciókat nem foganatosítottunk Oroszországgal szemben, és a jövőben sem fogunk. Ez valahol magától értetődik. Hálával tartozom Putyinnak, amiért szemmel láthatóan tisztelettel adózik Szerbiának az államvezetés ezen magatartásának okán. Putyin szavai szerint moszkvai látogatásom lényege az, hogy Szerbia polgárai jobban éljenek a jövőben – taglalta Vučić, majd elárulta, hogy Szerbiába invitálja Putyint, méghozzá az év végére, az első, valamint a második világháborúban aratott szerbiai, illetve jugoszláv győzelem, valamint Vajdaság Szerbiához csatolásának alkalmából szervezendő központi ünnepségre.