2024. április 24., szerda

A gyógyturizmus fejlesztése a cél

Az idegenforgalom szempontjából Vajdaságban számos természetes gyógyforrás áll rendelkezésre

Tegnap a Tartományi Képviselőházban mutatták be a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság, valamint a Belgrádi Egyetem Bányászati-Geológiai Karának közös tanulmányát. A felmérés célja az volt, hogy létrehozzák a vajdasági gyógyturizmus fejlődésének stratégiai dokumentumát. Az eddigi tanulmányok leginkább a már közismert ásványi eredetű vizekre, valamint termálvizekre irányultak. Ebből kifolyólag szükség mutatkozott egy olyan átfogó felmérésre, amely a természetes gyógyforrásokat térképezi fel. A föld alatti, az ásványi eredetű, valamint a termálvizek mellett a gyógyiszapot, a földgázt és a klímát is beleértjük a természetes gyógyforrások csoportjába. A felmérésen multidiszciplináris csapat dolgozott, amely a hidrogeológia, az orvostudomány, valamint a számítástechnika területéről érkező elismert szakemberekből tevődött össze. A felmérést tavaly májustól decemberig végezték, s eredményeként 50 olyan alkalmas vajdasági helyszínt választottak ki, ahol az idegenforgalom szempontjából ki lehetne használni a természetes gyógyforrások nyújtotta lehetőségeket.

Ivan Đoković (Fotó: Dávid Csilla)

Ivan Đoković (Fotó: Dávid Csilla)

A tanácskozás résztvevőit Ivan Đoković tartományi kormányfőhelyettes, gazdasági és idegenforgalmi titkár köszöntötte.

– A tanulmánynak köszönhetően Vajdaságban 50 potenciális helyszínt ismertünk fel, amelyek a további befektetések szempontjából megfelelőek lehetnek. A mai találkozón bemutatjuk a tanulmány első részét, amelyben beazonosítottuk ezeket a helyszíneket. A továbbiakban elkészülnek azok a befektetési katalógusok, amik a hazai és a külföldi befektetőknek nyújtanak tájékozódási lehetőséget. Vajdaságban az idegenforgalom fejlődési stratégiájának alapját kell képeznie a gyógyfürdőturizmusnak, a wellness és spa központokkal. Mindez lehetővé teszi, hogy a pénzügyi és a politikai támogatásoknak köszönhetően, valamint a nemzetközi piacon történő megfelelő prezentációk által fejlesszük a gyógyturizmusnak ezt az ágazatát, azzal a céllal, hogy a gyógyfürdőket ne csak azok látogassák, akik erre gyógykezelés szempontból tartanak igényt, hanem szélesebb körben vonzzák oda az érdeklődőket – hangsúlyozta Ivan Đoković.

Prof. dr. Dejan Milenić egyetemi tanár ismertette a tanulmány eredményeit. Elmondása szerint Vajdaságban a lehetőségek egész tárháza áll a rendelkezésre.

Prof. dr. Dejan Milenić (Fotó: Dávid Csilla)

Prof. dr. Dejan Milenić (Fotó: Dávid Csilla)

– Köztudomású, hogy Dél-Szerbiában, Szlovéniában, Csehországban, Magyarországon sok gyógyfürdő található. Vajdaságba évente 500 000 turista érkezik, az eltöltött éjszakák száma meghaladja az egymilliót. A gyógyfürdőkbe csupán 10 százalékos a látogattság. A tanulmány egyik fő célja éppen az volt, hogy bemutassuk a természetes gyógyforrások nyújtotta lehetőségeket, amelyeknek valóban kis hányadát használjuk ki. Ennek tudatában használjuk ki mindazt, amivel rendelkezünk. Az összegyűjtött adatok segítségével szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy az ilyen jellegű befektetésekre még nagyobb hangsúlyt fektessenek az érdeklődők. Ezáltal pedig a szóban forgó kérdésben a köztudatot még magasabb szintre szeretnénk emelni, hiszen ez az idegenforgalom fejlődését mozdítaná elő – tette hozzá az egyetemi tanár.