Hordozható, zsebre vágható programok

sk

2018. május 9., 21:27

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Bemutatunk 21 kiváló, telepítést nem igénylő szoftvert, amelyeket bármikor bevethetünk, amennyiben ott lapulnak a nálunk lévő pendrive-on vagy külső merevlemezen.

Audacity

A népszerű Audacity audioszerkesztőnek is van hordozható kiadása. Ennek hála az audiofájlokat bárhol szerkeszthetjük, elvégre a program elfér egy pendrive-on, külső merevlemezen vagy akár egy CD-n is. Bármelyik PC-n futtathatjuk, személyes információt nem hagyunk hátra. Az élő hang felvétele mellett szerkeszthetünk MP3at, WAV-ot, OGG-t, mixelhetünk, kivághatunk vagy másolhatunk hangokat, megváltoztathatjuk a felvételek sebességét. Az importálás és szerkesztés után más fájlokkal is kombinálhatjuk a munkánkat, az exportálást pedig különböző formátumokba végezhetjük, egyszerre több állományt is akár.

Avidemux Portable

Egy mindenes szoftverlistára nemcsak kép- és audioszerkesztő kell, hanem videoeditor is. Az Avidemux egy olyan program, amelyet egyszerű vágásra, kódolásra terveztek: kezelőfelülete felhasználóbarát, és rengeteg fájltípust támogat, többek között az AVI-t, az MPEG-et, az MP4-et és az ASF-et. Számos kodeket használ. A feladatokat még automatizálhatjuk is az alkalmazásban, amelynek használata nem igényel különösebb tanulást – pedig mentéskor a videó és az audió kimenetét is külön-külön állíthatjuk.

Awesome Duplicate Photo Finder

Képszerkesztéshez és fotók nézegetéséhez már van szoftver a listánkon, akadnak azonban olyan hasznos segédprogramok, amelyek jól kiegészítik ezeket. Gyakori probléma, hogy idővel olyan sok minden gyűlik össze a merevlemezeken, hogy már nehéz számon tartani, hol mennyi mappa van a kutyás képekkel. Vajon miért van hat egyforma ugyanabból a fotóból? Időnként érdemes tisztogatnunk, a feladatban pedig nagy segítséget nyújt az Awesome Duplicate Photo Finder. Ebben elegendő felvennünk a kívánt mappákat, a szoftver pedig átfésüli azokat, az ismétlődő képek után kutatva. Természetesen engedély nélkül semmit sem töröl az alkalmazás, nem kell aggódnunk. Ha végzett, a hasonló képeket összeveti, százalékos egyezési értékkel kiegészítve. Ezután eldönthetjük, hogy melyik fájlt tartjuk meg, és melyiket dobjuk a kukába, ezzel plusz tárhelyet felszabadítva saját vagy éppen a tavaszi PC-s nagytakarításban segítséget kérő ismerősünk gépén.

Brutal Chess Portable

Egy mindenes gyűjteménybe érdemes valamilyen játékot is betenni, hátha szükség lesz rá az unalmasabb órákban. A Brutal Chess 3D-s grafikával dolgozik, a mesterséges intelligencia pedig több nehézségi szinten okozhat kihívást, ha egy fejtörővel szeretnénk elütni az időt. A játékmenet meglehetősen egyszerű és célratörő, szinte már spártai, ahogyan maga a program is. Mivel OpenGL-t használ, a régebbi gépeken lassú lehet – de a beállításokban az árnyékokat és a tükröződést kikapcsolhatjuk, ezzel javítva (pontosabban gyorsítva) a helyzeten.

CdBurnerXP Portable

Egyre kevesebb gépben van optikai meghajtó, és mind kevesebben használunk CD-t, DVD-t vagy éppen Blu-ray-t. Van nak azonban helyzetek, amikor még mindig megéri optikai lemezre égetni a mentéseket, például a családi albumokat vagy videókat. De mivel? A CDBurnerXP hordozható változata ISO-fájlok létrehozásában, audiolemezek és adatdiszkek készítésében egyaránt jeleskedik, de képes ISO-ba konvertálni, vagy éppen elkészít egy bootolható lemezt. A telepítést nem igénylő változatot egy USB-s meghajtón is tárolhatjuk, és futtatjuk arról. Igazán hasznos, elvégre olyan funk ciókat is tartogat, amelyek más írószoftvereknek csak a fizetős változataiban kaptak helyet.

Eraser Portable

Amikor gépünk vagy adattárolónk eladására készülünk, esetleg csak egy nagyon érzékeny tartalmú dokumentumot, fotót törölnénk, jobb, ha biztosra megyünk. Az Eraser szoftver úgy törli a kijelölt fájlokat, hogy azokat nemhogy a Lomtárból nem állítja helyre senki, de más trükkös célprogrammal sem lehet előhívni a megsemmisített adatokat. A hagyományos törlés keretében ugyanis a fájlt ténylegesen nem távolítja el a rendszer a HDD-ről, egy, a netről is letölthető alkalmazással pedig bárki visszaállíthatja a normál módon kukázott tartalmakat. Az Eraser használatával azonban nem lesz mit.

GIMP Portable

Az ingyenes képszerkesztő alkalmazások egyik legnépszerűbbje a GIMP, amely hordható formában is lehetővé teszi, hogy ne kelljen lemondanunk a képszerkesztésről egy idegen gép előtt ülve sem. Amennyiben a szoftver nálunk van pendrive-on, nem kell majd ingyenes képszerkesztő után kutatunk, letöltenünk és telepítenünk azt, ha mondjuk hirtelen kipofoznánk egy profilképet, vagy ismerősünk megkérne arra, hogy alakítsunk át egy családi fotót. A GIMP sokoldalú szoftverként áll majd rendelkezésünkre az egyszerűbb átalakítások elvégzésétől kezdve a bonyolult szerkesztési feladatokig, de a formátumok közötti konvertálástól sem riad vissza.

GeekUninstaller

Bármilyen gép elé üljünk is le, egy dolog szinte biztos: lesz rajta olyan alkalmazás, amelyet a gazdája már megunt, nem használ, elfelejtett törölni. Időről időre nem árt egy kis takarítást végezni a szoftverek között, ezzel ugyanis tárhelyet szabadíthatunk fel, és javíthatunk a PC betöltési idején. A normál eltávolítás során azonban sok szoftver nem törli magát tökéletesen, számos fájlt és bejegyzést hátrahagy a rendszerben. A GeekUninstaller ezeket az elemeket is likvidálja, ugyanis mély és gyors szkennelést végez a törlés után. Segítségével kompletten megszabadulhatunk a makacs, hibás vagy egyszerűen megunt programoktól. A GeekUninstaller kényszeríteni tudja a törlést, és a Windows Áruház appjaival is elboldogul. Az alkalmazás azonnal elindul, minimalista, egyszerű és jól átlátható kezelőfelülettel rendelkezik. A Windows XP-től egészen a 10-esig bevethető, és magyar felülettel is használható.

IrfanView Portable

Aki nem ma ült először PC elé, annak valószínűleg nem kell bemutatni a klasszikus IrfanView-t. A nagyon gyors és kompakt képnézegető képekkel, vektoros grafikákkal, animált képekkel, mozgóképekkel, ikonokkal és sok mással is elboldogul. Rengeteg fájlformátumot támogat, képes alapvető rajzolási funkciókra, diavetítésre, mutatja a metaadatokat, tud tömeges konverziót végezni, keresni, nyomtatni, továbbá az Adobe Photoshop szűrőit is támogatja. Elvégezhetjük vele a kisebb vágási feladatokat, a képekhez effekteket adhatunk, kitömöríthetünk ikonokat az EXE-, DLL-, ICL-fájlokból. A JPG-képeket veszteségmentesen forgathatjuk és menthetjük, a műveleteket pedig gyorsbillentyűkkel végezhetjük el a szokásosnál is hamarabb. Ugyan az első indításkor még nem látszik rajta, hasznos kis mindenes, amely kielégíti a legtöbb igényt (a komolyabb szerkesztéseket leszámítva) a hétköznapok során.

KeePass

Mindegy, hogy hány oldalra, áruházba és szolgáltatásra regisztráltunk, hogy milyen végpontvédelmünk van, és mennyire vagyunk tudatosak, óvatosak a böngészés és az online ügyintézés világában, egy dologra fokozottan oda kell figyelnünk: a jelszavainkra. Gyakorlatilag nem telik el nap, hogy ne érkezne hír valamilyen hatalmas adatszivárgásról vagy -lopásról. A probléma az, hogy az emberek a mai napig nem fordítanak kellően nagy figyelmet a jelszavaikra. Alapszabály, hogy lehetőleg minden egyes helyen más és más kódot adjunk meg, amelyekben szerepel kis- és nagybetű, szám, szimbólum, továbbá nem utal ránk, családtagjainkra, háziállatainkra vagy bárki születési dátumára a környezetünkből. Az általános szavak használata is kerülendő. A P?oTTy0SlAbD@\48pIr0S és a G?vmh8Lbh#~o07Hj+a egészen jó választások, azonban nincs olyan ember, aki ezekből képes és hajlandó lenne több tucatot is megjegyezni. A megoldást egy jelszókezelő használata jelenti. A LastPass és a 1Password a legkedveltebb választások, de a KeePass is remek megoldás: könnyen használható, van hordozható kiadása, az adatbázist pedig elhelyezhetjük saját felhőnkben, hogy aztán egy nagyon bonyolult jelszavunkat megadva az összes többi kódunkhoz hozzáférhessünk, bármilyen gépről is dolgozunk, és lépünk be a webes áruházakba, szolgáltatásokba.

LicenseCrawler

Minden gép történetében elérkezik a pillanat, amikor mindent tiszta lappal kell kezdeni, hogy utána nagyobb legyen a rend, és gyorsabb a PC. Amit lehet, törlünk, és mindent újratelepítünk, beleértve a Windowst is. Jó esély van azonban arra, hogy az idők során nem tettük el minden fizetős szoftverünk licenckulcsát, és pont azok nincsenek meg, amelyekre szükségünk lenne. Minden elveszett? Vagy keresgéljünk napokig? Szerencsére a válasz mindkét kérdésre: nem. A LicenseCrawler egy olyan segédprogram, amely az adattároló törlése előtt képes felkutatni minden licenckulcsot, amit a Windows rendszerleíró adatbázisa tárol. Ezeket egy szöveges fájlban meg is mutatja nekünk, tartalmát elmenthetjük. Csak arra figyeljünk, hogy legyen róla mentésünk: másoljuk fel egy pendrive-ra, küldjük el magunknak e-mailben. Még csak véletlenül se hagyjuk az egyetlen példányt azon a merevlemezen, amelynek tartalmát az újratelepítés előtt teljesen lepucolnánk.

MP3tag

Mindenkinek van valahol egy zenei gyűjteménye, hiába lett nagy divat mára a streaming, azaz a Spotify, Deezer és társai. Az offline tárolt MP3akkal azonban gyakran az a gond, hogy a metaadatok nincsenek megfelelően kitöltve. Jobb esetben a szerző, az album és az egyéb mezők egyszerűen üresek, rosszabb esetben nem az a szöveg szerepel ezeken a helyeken, aminek kellene – ez zenehallgatás közben zavaró lehet. Az MP3tag segítségével az információkat manuálisan pótolhatjuk, törölhetjük. A program még a freedb adatbázisból is tud keresni a kiválasztott fájlokhoz, vagyis megpróbálja automatikusan begyűjteni a címkéket. Ezek alapján automatikusan át tudja nevezni a fájlokat, kicseréli a karaktereket és a szavakat, importálja és exportálja a címkéket, valamint lejátszási listákat hoz létre. Az ID3, a Vorbis comment, az APE, az MP4 és a TAK Loseless támogatottak.

Notepad++ Portable

Valaki más PC-jén szerkesztenénk egy egyszerűbb szöveget, vagy éppen egy kódba szeretnénk belenyúlni? Nem baj, ha nincs telepítve semmilyen célszoftver az adott gépen, a Notepad++ Portable ugyanazokkal a remek funkciókkal rendelkezik, mint az asztali változat, miközben nem igényel telepítést. Hasznos segítség a C, C++, HTML, ASP, Java, Pascal, CSS világában: segít az automatikus kiegészítésben, egyszerre több dokumentum megnyitásában, a keresésben és a cserében, támogatja a drag 'n' drop stílusú kezelést, a zoomolást, valamint a makrók felvételét és lejátszását. Sokoldalúsága ellenére felhasználóbarát, ráadásul tökéletesen kiváltja a Jegyzettömböt is. Kicsi, gyors, és nem terheli le különösebben a PC erőforrásait.

Pnotes Portable

Néhány felragasztott jegyzet sosem árt – ha fel kell hívnunk valakit, később meg kell vennünk valamit, vagy találkozónk lesz, ez remek formája az emlékeztetőnek. Persze arra is figyelmeztethetjük magunkat, hogy tartsunk kötelező szüneteket a gép előtti munkában. De mi van, ha nincs kéznél papír és toll? Ilyenkor jön jól a PNotes Portable, amely témákkal és állítható megjelenési opciókkal ragasztja a képernyőre virtuális formában a telefonszámokat, a találkozókat, a teendőlistákat és egyebeket. Személyes információt természetesen nem hagy hátra. Sok témát kínál, képes a jegyzetek csoportosítására, vannak benne effektek és testre szabható riasztások (egyszeri, napi, tetszőleges időközökkel).

Skype Portable

A Skype az egyik legkedveltebb és legtöbbet használt üzenetküldő, amellyel nemcsak szöveges üzeneteket küldhetünk és fogadhatunk, de hangalapú konferenciahívást és videotelefonálást is bonyolíthatunk. A normál telefonvonalakat is hívhatjuk, küldhetünk SMS-t – fizetnünk pedig csak ezekért kell, a Skype–Skype közötti hívások, a videotelefonálás és az azonnali üzenetküldés mind ingyenesek, legyünk bárhol a világon. Ha fiókunk épp offline, a hívásokat átirányíthatjuk egy telefonra. A hordozható Skype mérete letöltés után is 100 MB alatt marad, ezért értelemszerűen nem igényli, hogy installáljuk – elég, ha elindítjuk az EXE-fájlt, és máris bejelentkezhetünk.

Sudoku Portable

Nem mindenki szereti a sakkot, ezért valami más játékot is jó, ha tartunk azon a mindenes adathordozón. A Sudoku Portable szórakoztató és addiktív puzzle. Franciaországból származik, több mint száz évvel ezelőttről. Ebben a verzióban négy nehézségi szintből választhatunk, a kilépéskor a program elmenti játékunkat. Kezelőfelülete átméretezhető, vagyis a számok olyan nagyok lehetnek, amennyire akarjuk. Ha nem boldogulunk a feladvánnyal, megoldást is kérhetünk az alkalmazástól.

ToddlerTrap

Ezt – az installálás nélkül használható – programot két fő célra vethetjük be. Az alkalmazás letiltja billentyűzetünk gombjait, amikor távol vagyunk a gépünktől. Miért hasznos ez? Ha kisebb gyerek van a közelben, ezzel megakadályozhatjuk, hogy véletlenül töröljön vagy tönkretegyen egy fontos dokumentumot, amit talán épp másnap kellene leadnunk a munkahelyünkön vagy az iskolában. Akkor is jól jön, ha bekapcsolt állapotban szeretnénk letakarítani a billentyűzetet – anélkül, hogy parancsokat adnánk ki az összevissza nyomkodással.

VLC Media Player Portable

Napjaink talán legkedveltebb multimédiás lejátszóprogramja ezúttal hordozható verzióként játssza le kedvenc audio- és videofájljainkat. Bármilyen PC-n elindítható, személyes információt nem hagy hátra, és gyakorlatilag minden formátummal elboldogul: a legnépszerűbb formátumok (például MPEG-1, MPEG-2, MPEG4, DivX, XviD, MKV, WMV, MP3, OGG) mellett a kevésbé ismert kiterjesztésektől sem riad meg. Kezel számos streamprotokollt, használható szerverként streameléshez unicast és multicast módokban. Értelemszerűen teljesen ingyenes, hirdetésektől és követéstől sem kell tartanunk. Ha egyetlen lejátszóprogramot akarunk csak magunknál tartani, a VLC megfelelő választás. Szinte biztosak lehetünk benne, hogy nem hagy cserben a multimédiás tartalmak visszajátszásában.

Watermark Image

A képkezelésre szakosodott programok listáját folytatja a Water mark Image, amelyből hordozható változat is létezik. Mivel manapság az interneten közzétett képeket könnyű ellopni, az emberek pedig azt hiszik, hogy amit a Google kiad, az mindig ingyenesen használható, az érzékenyebb vagy fontosabb tartalmú fotókat érdemes lehet vízjellel ellátnunk – ezzel jelezhetjük másoknak, hogy ez a mi munkánk. A TSR Software alkotása szöveges vagy képalapú vízjelet társít a fotókhoz, azután pedig az egész világ tudja majd, hogy mi készítettük azokat. Persze ne a kép szélére tegyük a vízjelet, sokkal hasznosabb, ha középen helyezzük el – ezzel elkerüljük, hogy a jelet levágva felhasználják alkotásunkat.

XnView Portable

Ha már képet tudunk szerkeszteni hordozható programjaink egyikével, a nagyobb albumokat is meg kell tudnunk tekinti valamivel. Még jobb, ha a rendezés és az átalakítás is megoldható az alkalmazással – az XnView Portable ebben segít. Sokoldalú, mégis egyszerűen használható, képes nagyjából négyszázféle grafikus formátumot importálni és ötvenet exportálni. Az animált GIF-fájlokat és az ikonokat is kezeli, támogatja az IPTC és EXIF metaadatokat, sőt az EXIFadatok alapján az automatikus forgatást is megoldja. Nem lehetetlen feladat számára az újraméretezés és a vágás sem, JPEG formátumban ezeket veszteségmentesen végzi el. A fényerő és a kontraszt beállítása mellett elboldogul a szűrőkkel és az effektekkel, akár tömeges műveletek közben is.

Zip2Fix

Sok esetben hasznosak a ZIPfájlok, amennyiben sok fájl öszszegyűjtéséről és tömörítéséről van szó. Az archivált fájlok sem lehetnek azonban tökéletesek, más dokumentumokhoz hasonlóan ezek is megsérülhetnek. Mit tehetünk ilyenkor? Vessük be a Zip2Fixet. A program szkenneli a hibás, emiatt pedig megnyithatatlan ZIP-fájlt, majd megállapítja, hogy helyre tud-e állítani valamit az archívumból. Ha erre lehetőséget lát, kitömöríti a menthető fájlokat, és egy külön ZIP-fájl belsejében helyezi el azokat. Ezt követően megszabadulhatunk a sérült állománytól, és belekukkanthatunk az újba, hogy kiderítsük: mi élte túl. A régről megmaradt, de hosszú idő után elővett anyagok körében életet menthet ez a segédprogram.

(PC World füzetek: Gyorsabb, kezesebb Windows III. nyomán)


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége

Magyar Szó© 2003 - 2018     Impresszum | Adatvédelem | Előfizetés | Kapcsolat | Marketing | Közbeszerzés (Javna nabavka) | Dokumenti i pravilnici

Támogato: Bethlen Gábor alap