2024. április 24., szerda

Szoborállítás Zomborban

Visszaállítják Aleksandar Karađorđević szerb király lovas szobrát a város központjában, arra a helyre, ahol egykor, 1940 és 1941 között, rövid ideig állt.

Visszaállítását évekkel ezelőtt kezdeményezték civil szervezetek és politikai pártok egyaránt, most a Szerb Haladó Párt indítványára döntött róla a városi képviselő-testület.
Az ellenzék szerint a szoborállításnál sokkal fontosabb teendők akadnak a városban. Siniša Lazić, a Demokrata Párt tanácsnoki csoportjának elnöke a következőképpen fogalmazott:
– Zomborban négy körút viseli a négy neves szerb hadvezér nevét, amire Szerbiában máshol nincsen példa, a főutcát Péter királyról nevezték el. Úgy vélem, van itt elegendő a szerb identitásból, nem szükséges pótlólagosan erősíteni, mert az nem teszi jobban szerbbé ezt a várost, nem vesz el a multikulturalitásából, nem lesz tőle kevésbé közép-európai város vagy saját identitású város.
A testület természetesen megszavazta a szobor visszaállítását.
Zombor egyébként nem volt kegyes köztéri szobraival. Az elsőt, az 1774-ben emelt Szentháromság-szobrot a második világháború után lerombolták. A legszűkebb városközpontban állt még I. Ferenc császár, Schweidel József vértanú, II. Rákóczi Ferenc szabadságharcos, végül Aleksandar Karađorđević monumentális szobra. A történelem során ezeket mind lerombolták.
A városi szoborbizottsághoz több beadvány is érkezett a Szentháromság-szobor visszaállítása érdekében, amiről a vkt ülésén az illetékes tanácsnok mint hosszú távú projektről nyilatkozott.